Чавес: ОПЕК може зменшити нафтовидобуток ще на 4 млн бар. на день — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чавес: ОПЕК може зменшити нафтовидобуток ще на 4 млн бар. на день

Енергетика
253
Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) може скоротити видобуток ще на 4 млн бар. на день. Про це президент Венесуели Уго Чавес повідомив у понеділок у ході свого традиційного щоденного радіозвернення до нації, передає Associated Press.
За словами Чавеса, ОПЕК може піти на такі заходи, щоб не допустити різкого зниження цін на нафту. Якщо рішення про зниження видобутку буде ухвалено, Венесуела, що є членом ОПЕК, готова його виконати, підкреслив Чавес
"Якщо ОПЕК вирішить скоротити видобуток, ми скоротимо", - заявив Чавес.
Нагадаємо, в понеділок світові ціни на нафту знизилися. За підсумками торгів 26 січня в Лондоні на InterContinental Exchange Futures за барель нафти марки Brent давали 46,96 (-1,41) дол.; а в Нью-Йорку на New York Mercantile Exchange за барель марки WTI - 45,73 (-0,74) дол.
Проте варто відзначити, що минулий тиждень був ознаменований істотним зростанням цін на чорне золото. На думку аналітиків, нафтові котирування пішли вгору після того, як країни-учасниці картелю засвідчили виконання зобов'язань зі скорочення обсягів видобутку.
З вересня 2008р. ОПЕК у декілька етапів скоротила видобуток на 4,2 млн бар. на день. Метою організації є відновлення балансу на ринку нафти і повернення котирувань до рівня 70-80 дол./бар.
Так, Венесуела за цей період часу скоротила видобуток на 189 тис. бар. на день. За даними самої ОПЕК, на кінець січня 2009р. Венесуела видобуває 2,4 млн бар. на день.
Згідно з оцінками консалтингової компанії PetroLogistics Ltd., у січні картель зменшить видобуток на 1,55 млн бар. на день. Таким чином, загальний обсяг вироблюваної 11 членами ОПЕК нафти в середньому складе 26,15 млн бар. на день в порівнянні з 27,65 млн бар. на день раніше.
Очікується, що найбільший виробник нафти в ОПЕК - Саудівська Аравія за цей період скоротить видобуток з 8,6 млн до 8,05 млн бар. на день, що узгоджується з квотою, встановленою для країни з 1 січня.
Додамо, що новий президент ОПЕК Ботельо де Васконселос також нещодавно заявив, що не виключає подальших скорочень обсягів видобутку. За його словами, якщо до березня ціни на нафту не досягнуть вказаного рівня, картель може ухвалити рішення про додаткове скорочення видобутку. Більш того, Б. Васконселос відзначив, що якщо ціни на нафту впадуть нижче за позначку 40 дол./бар., міністри організації можуть провести зустріч раніше запланованого на 15 березня чергового засідання.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас