"Ъ": Державне скасування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Державне скасування

Казна та Політика
3407
Народні депутати вчора скасували постанову Верховної ради від 16 грудня 2004 року про призначення Володимира Стельмаха головою Національного банку (НБУ). У парламентській коаліції впевнені, що тим самим вони позбавили Стельмаха посади, яку він обіймав.
Вчора ж депутати здійснили спробу повернути в крісло глави НБУ Сергія Тігіпка, однак їм це не вдалося. У секретаріаті президента впевнені, що вчорашнє рішення Верховної ради не буде мати юридичних наслідків, але проте Віктор Ющенко має намір опротестувати його в Конституційному суді.
Вчора відбулося позачергове засідання Верховної ради, скликане з ініціативи 155 депутатів фракції БЮТ. Головною і єдиною метою його проведення була необхідність негайних кадрових перестановок у керівництві Національного банку. Депутати від БЮТ мали намір відсторонити від посади голови НБУ Володимира Стельмаха і його першого заступника Анатолія Шаповалова, призначивши тимчасово виконуючим обов'язки глави НБУ ще одного заступника голови Нацбанку - Олександра Савченка. Однак події вчорашнього дня показали, що депутати мають у своєму розпорядженні кілька шляхів відсторонення керівництва банку.
Перестановки на марші
У підтримку сценарію призначення Савченка в. о. голови НБУ вчора вранці на нараді, що відбулася перед початком засідання парламенту, висловилися всі без винятку керівники фракцій. Однак пізніше депутати від БЮТ несподівано прийшли до висновку, що прийняття цієї постанови нічого не змінить - президент Віктор Ющенко, який відповідно до Конституції і закону про Нацбанк подає подання про призначення глави НБУ і звільняє його, у черговий раз міг проігнорувати постанову Ради. Як відомо, депутати двічі - 25 грудня 2008 року і 15 січня нинішнього року - висловлювали недовіру главі Нацбанку, однак президент ці рішення проігнорував.
Відповідно до нового плану проведення кадрових перестановок у НБУ вчора вранці депутати фракцій БЮТ і "Наша Україна-Народна самооборона" зареєстрували два проекти постанови. Один з них - #3651 - який скасовує постанову від 16 грудня 2004 року про призначення Володимира Стельмаха головою НБУ, а інший - №3652 - постанова від того ж числа про звільнення голови НБУ Сергія Тігіпка, який обіймав цей пост з грудня 2002 року.
- Депутати сьогодні шукають юридичну формулу, щоб відсторонити главу Нацбанку від виконання своїх обов'язків, - зізнався народний депутат Анатолій Семинога (БЮТ). - Постанова про звільнення Володимира Стельмаха викликає сумнів. Ну ухвалить Рада таку постанову, і що? Вона не буде діяти, тому що не відповідає Конституції - депутати не можуть звільнити главу НБУ, це можна зробити тільки з подання президента.
Тим часом ці спроби викликали невдоволення в Партії регіонів і групі "За Україну!" (фракція НУНС). - Це правовий нонсенс! - заявив на брифінгу народний депутат Микола Азаров (Партія регіонів). - А що тоді робити з тими нормативними документами і рішеннями, які керівництво НБУ проводило з моменту призначення? Якщо в країні додумалися до такої дурості, то, виходить, можна скасувати й постанову про призначення Юлії Тимошенко прем'єр-міністром.
- Відповідальність за проведення фінансової політики повинні нести спільно Нацбанк та уряд, - сказав журналістам народний депутат В'ячеслав Кириленко (НУНС).
І якщо депутати все-таки говорили про солідарну відповідальність НБУ та уряду, то в керівництві Нацбанку провину за валютно-фінансову кризу, неможливість перебороти яку і є основним мотивом перестановок у НБУ, покладають на Кабмін.
- Більша частина величезної суми зовнішніх позик була використана вкрай неефективно, - заявив, виступаючи на засіданні Ради, Анатолій Шаповалов. - Уряд так і не визначив пріоритети інвестиційної політики. Як результат - замість того, щоб направити отримані ресурси на інвестиційні цілі, значну частину отриманих у борг коштів вони (Кабінет міністрів) елементарно проїли! В умовах надмірної соціалізації економічної політики значний обсяг цих коштів був перепозичений населенню, яке в умовах дефіциту якісних товарів від вітчизняного виробника спрямувало їх на покупку товарів, у тому числі автомобілів, імпортного виробництва.
Привід для критики
БЮТ вже давно критикує роботу Національного банку, домагаючись відставки Володимира Стельмаха з поста глави НБУ. Наприкінці минулого року уряд розробив проект бюджету на 2009 рік з рекордним дефіцитом - 31,1 млрд грн, що Нацбанк фактично повинен був покрити емісією гривні. Закон про бюджет дозволив Міністерству фінансів залучити на внутрішньому борговому ринку 70,04 млрд грн, майже вдвічі збільшивши граничну суму держборгу - до 192,92 млрд грн. Для цього ст. 84 бюджету Нацбанк зобов'язали викуповувати облігації внутрішньої держпозики (ОВДП), випущені Мінфіном, за "їхньою номінальною вартістю протягом трьох днів з моменту надходження пропозицій про їхній викуп від банків". Цю норму пояснювали тим, що 44,9 млрд грн необхідно для рекапіталізації банківської системи.
Однак у ст. 85 бюджету Кабінет міністрів прописав механізм емісійного фінансування бюджету: у випадку ненадходження доходів загального фонду держбюджету для забезпечення фінансування захищених статей бюджету, в основному соціальних, уряд передбачив право здійснювати держпозики понад план. В умовах дефіциту ліквідності в банків нові ОВДП зможе купити тільки НБУ.
Тому Нацбанк 9 січня відмовився виконувати норми бюджету про викуп ОВДП та узгодження механізму рефінансування банків. Лише минулого тижня НБУ погодився за п'ять днів погодити з Кабміном порядок рефінансування, не підтвердивши готовність фінансування бюджету через ОВДП.
Критиці піддавалися й дії Нацбанку на валютному ринку. З жовтня 2008 року для підтримки курсу гривні НБУ направив з резервів біля $11 млрд, які не змогли вберегти національну валюту від девальвації - з 5 грн/$ у вересні до більш ніж 9 грн/$ у першій половині січня. Лише в середині поточного місяця готівковий і міжбанківський курс долара наблизилися до офіційного, утримуваного НБУ на рівні 7,7 грн/$.
Недоголосування
Після тривалого обговорення депутати все-таки проголосували за проект постанови #3651. У ньому, крім пункту про скасування постанови, що затверджує Володимира Стельмаха в посаді глави Нацбанку, містяться ще чотири рішення: прийняти звіт керівництва НБУ до відома, визнати роботу Нацбанку в період фінансової кризи незадовільною, а процедуру рефінансування їм окремих комерційних структур непрозорою та вважати неприпустимим подальше перебування Стельмаха на посаді глави НБУ. За цю постанову в цілому проголосували 227 депутатів фракцій БЮТ, НУНС, Компартії і блоку Литвина.
Однак голосування по проекту #3652 про скасування постанови, якою з поста глави НБУ був звільнений Сергій Тігіпко, було провалено. Документ підтримали всього 183 депутата. Крім "регіоналів", за нього не проголосували комуністи і більша частина фракції НУНС. Після такого провалу в БЮТ не приховували свого жалю.
"Щоб покласти обов'язки глави НБУ на того, хто працював до Володимира Стельмаха (Сергія Тігіпка), голосів не вистачило, - сумно сказав журналістам глава фракції БЮТ Іван Кириленко. - Тому за законом виконувати обов'язки керівника Нацбанку повинен його перший заступник (Анатолій Шаповалов)". Сам Шаповалов зізнався Ъ, що "не зрозумів ті постанови, які були прийняті парламентом", але охоче заявив: "Я залишаюся на робочому місці". Примітно, що Анатолій Шаповалов з 15 січня і так виконує обов'язки глави Нацбанку у зв'язку з тим, що Володимир Стельмах пішов у відпустку для святкування 70-річчя.
У секретаріаті президента (СП) виявилися не згодні з рішенням депутатів. Заступник глави СП Ігор Пукшин назвав прийняття постанови #3651 "політичним демаршем, що не спричиняє ніяких юридичних наслідків". "Президент звернеться до Конституційного суду з поданням про визнання зазначеної постанови неконституційною, але не для того, щоб відновити повноваження Володимира Стельмаха, оскільки вони не припинені, а тільки для того, щоб запобігти подібним квазикадровим рішенням парламентаріїв у майбутньому", - сказав Пукшин. Строк повноважень глави НБУ відповідно до закону "Про Національний банк" становить п'ять років.
Можна не помітити
Банкіри по-різному оцінюють наслідки відставки Володимира Стельмаха для грошово-кредитного ринку. "У команді Нацбанку відбудуться серйозні зміни, - сказав голова правління одного з найбільших банків з іноземним капіталом. - Сергій Тігіпко відомий своєю лютою критикою на адресу керівництва НБУ і його політики. Тому на нас чекають серйозні зміни в частині монетарної політики, механізму курсоутворення, посилення боротьби зі спекулятивними операціями банків на валютному ринку. Можлива більше відкрита і відповідальна політика в частині рефінансування банків".
"Відставка глави Нацбанку дуже дестабілізує фінансову систему. Зараз не час втягувати НБУ в будь-які дестабілізуючі ситуації, тому що становище і так не просте. Все це відображається на вкладниках. Будь-які подібні дії відсувають можливість вирішення проблем", - впевнений глава наглядової ради банку "Дельта" Микола Лагун.
На показниках валютного ринку відставка голови НБУ поки не позначилася. Вранці міжбанк відкрився котируваннями долара 7,9/8,2 грн/$, а до опівдня вони піднялися до 7,94/8,24 грн/$, повідомила система Ukr.Dealing.com. Після рішення Верховної ради про скасування призначення Стельмаха главою НБУ міжбанківський ринок закрився на рівні 7,90/8,15 грн/$. Підтримку гривні надавали інтервенції НБУ за курсом 7,68/7,80 грн/$.
Сергій Головнев, Олена Губарь, Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас