Нємцов: ЄС після "газової війни" почне кроки зі скорочення імпорту російського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нємцов: ЄС після "газової війни" почне кроки зі скорочення імпорту російського газу

Енергетика
296
Європейський Союз після "газової війни" уживе заходів зі скорочення імпорту російського газу. Таку думку висловив російський політик Борис Нємцов в інтерв'ю радіо "Эхо Москвы".
"Остаточної відмови від російського газу не відбудеться. Але його частка на європейському ринку зменшиться. Якщо зараз частка російського газу десь відсотків 40 у загальному балансі газовому Європи, то, я думаю, що протягом 50 років ця частка скоротиться до 20%", - сказав Б.Нємцов.
На його думку, це спричинить величезні збитки для Росії тому, що "Газпром" є основою і російської енергетики, і російської економіки.
"Тому, звичайно, ця війна, вона завдала величезної шкоди Росії", - підкреслив він. Б.Нємцов також повідомив, що крім того, непостачання газу в Європу приводили до втрат для російського бюджету десь 70-75 млн. дол. на добу. Таким чином, десь за 20 днів війни Росія втратила 1,5 млрд. доларів, потрібних нам зараз в умовах дефіциту російського бюджету. На його думку, ці гроші повернути не вдасться.
"Ті, які говорять: "ви знаєте, ми зараз збільшимо обсяги поставок, надолужимо", вони не розуміють головного - що ціна, за яку "Газпром" буде продавати газ у другому кварталі, у третьому і четвертому, вона буде суттєво нижчою, ніж нинішні 450 дол. за тис. кубометрів. Тому що ціна на газ прив'язана до ціни на нафту з лагом десь 6-9 місяців. Таким чином, у другому кварталі ціна на газ буде вже суттєво нижчою, вона буде десь 280, потім, можливо, 250, і в четвертому вона може бути навіть 200 дол. за тис. кубометрів", - сказав Б.Нємцов, підкресливши, що в такий спосіб компенсувати збиток, який був завданий у результаті газової війни, не вдасться ні російському бюджету, ні "Газпрому".
"Якби в нас була вільна країна, то я думаю, що в нашому парламенті вже давно було б на цю тему парламентське розслідування, і В.Путіна давно б викликали і зажадали відзвітуватися за збиток, який він – він у тому числі, він не єдиний, але він у тому числі – завдав своїми безрозсудними діями", - додав Б.Нємцов.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас