Багатії відкривають гаманці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Багатії відкривають гаманці

Фондовий ринок
4639
Найбагатші люди планети використовують кризу як можливість зробити вдалі покупки. Падіння ринку цього року і вихід з гри конкурентів, які втратили доступ до кредитних коштів, відкрили перед мільярдерами довгоочікувану можливість купувати гарні компанії за гарними цінами.
Слідами Уоррена
"Ті інвестори, які зараз пішли в кеш, збираючись повернутися на ринок, коли ситуація нормалізується, просто упускають шматок потенційного прибутку", - пояснює мільярдер Уоррен Баффет. Стратегія Баффета зводиться до простої формули - "будь жадібним, коли інші налякані". Його холдинг Berkshire Hathaway довгий час тримав значні запаси готівки, не знаходячи на ринку гідних інвестиційних пропозицій.
З початку року Berkshire Hathaway витратив близько 28 мільярдів доларів на корпоративні придбання, фінансові поглинання і покупку цінних паперів. Восени Баффет придбав на 8 мільярдів доларів папери Goldman Sachs ф General Electric. В обох випадках мова йде про покупку привілейованих акцій з дивідендами за ставкою 10% річних. Також 230 мільйонів доларів Баффет витратив на 10% у китайській компанії BYD, що спеціалізується на виготовленні батарейок для мобільних телефонів. Днями він збільшив до 21,8% свою частку в компанії BNSF Railway, купивши 4,3 мільйони акцій. Під управлінням цієї компанії знаходяться активи північноамериканських залізничних операторів Burlington Northern і Santa Fe Railway Company.
Приклад Баффета наслідували й інші мільярдери зі списку Forbes, яким вдалося вийти сухими з кризи. Мексиканський мільярдер Карлос Слім, який зробив свій статок на телекомунікаційному бізнесі, проявляє все більший інтерес до ЗМІ. Він вже інвестував свої кошти у два провідні мексиканські телеканали, міжнародну медіагрупу Independent News & Media, іспанський медіаконгломерат Prisa. Зараз Карлос Слім збільшує приналежну йому частку у видавничому домі New York Times Сompany. Слім надасть NYT 250 мільйонів доларів в обмін на облігації строком погашення шість років з дивідендами 14%. Крім того, мексиканець недавно придбав команду Honda на "Формулі-1".
Ларрі Еллісон, власник корпорації Oracle, одного з найбільших виробників корпоративного програмного забезпечення, також днями заявив, що буде використовувати кризу для покупок активів компаній у нішевих сегментах. Люксембурзька інвестиційна компанія Reinet Investments SA, яку контролює південноафриканський мільярдер Йохан Руперт (Johann Rupert), веде переговори про покупку частки в підрозділі прямих інвестицій збанкрутілого американського банку Lehman Brothers.
Україна в полі зору
Українські компанії також можуть виявитися цікавими для мільярдерів з першої двадцятки Forbes. Зокрема, активи гірничо-металургійного комплексу можуть бути привабливими для російських груп (наприклад, "Северстали", власником якої є Олексій Мордашов). Трійка ж індійських мільярдерів (сталеливарний магнат Лакшмі Міттал, брати Мукеш та Аніл Амбані) зазнали найбільших втрат серед інших бізнесменів зі списку Forbes. "Думаю, вони насамперед будуть стурбовані тим, як залишитися на плаву. Розширення портфеля в них на другому, а може, і на третьому плані", - відзначає Сергій Гайда, аналітик ІК "Драгон Капітал".
Однак, на думку експертів, повністю виключити угоди M&A у цьому сегменті не можна. "В Україні є декілька гравців, які стоять окремо і які можуть бути навіть під час кризи цікавими об'єктами для покупки і поглинання. Це ММК ім. Ілліча, "Запоріжсталь", заводи "ІСД", - додає Гайда. "Все буде залежати від того, як довго протриває криза і наскільки серйозними будуть її наслідки", - вважає Пітер Ванхекке, генеральний директор "Ренесанс Капітал Україна".
Крім металургійних, інтерес в інвесторів в Україні можуть викликати і сировинні активи, банківська сфера та харчовий сектор. "Багато стратегічних інвесторів ще в 2008 році оголосили про бажання вийти на ринок України, орієнтуючись на середньострокову перспективу. Незважаючи на кризу, базові умови, на яких будувалися такі рішення, залишаються дійсними", - відзначає Сергій Олексієнко, віце-президент "Ренесанс Капітал Україна".
За його словами, Україна залишається великим ненасиченим ринком, що швидко зростає, зі зручною і розвинутою інфраструктурою, істотними конкурентними перевагами для ведення бізнесу, діловим кліматом, що поліпшується. "В останні кілька місяців помітно активізувалася робота з боку стратегічних і фінансових інвесторів з пошуку об'єктів інвестування в Україні", - додає Олексієнко.
На думку Віталія Струкова, глави департаменту інвестиційно-банківських послуг ІК "Конкорд Капітал", ті іноземні покупці, які цікавилися ринком раніше, але їх стримували високі ціни, тепер можуть зацікавитися українськими активами, що подешевшали. "Іноземні інвестори сьогодні істотно зменшують свою активність в угодах понад 1 мільярд доларів і будуть робити придбання, що обчислюються десятками і сотнями мільйонів доларів", - відзначає він.
Катерина Буганова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас