Ринок акцій РФ вдень закріпився вище 500 пунктів по РТС на тлі вирослої Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ вдень закріпився вище 500 пунктів по РТС на тлі вирослої Європи

Фондовий ринок
138
Ринок акцій РФ, який відіграв вранці нафту, що подорожчала минулої п'ятниці, підтримала виросла Європа, індекс РТС закріпився вище 500 пунктів.
На 12:30 на біржах РТС і ФБ ММВБ приріст цін фішок склав 0,9-5,5%, індекс РТС піднявся до 513,28 пункту (+3,03%), індекс ММВБ - до 571,04 пункту (+3,15%).
Ф'ючерс на індекс РТС скоротив зниження до базового активу до 5 пунктів, що говорить про ослаблення негативних очікувань спекулянтів.
На ФБ ММВБ подорожчали акції "ЛУКОЙЛа" (РТС: LKOH) (+3,2%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (+4,5%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (+4,1%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (+3,2%), "Татнафти" (РТС: TATN) (+3%), "Газпрому" (РТС: GAZP) (+2,5%), "Норникелю" (РТС: GMKN) (+0,9%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (+3,9%).
Також "у плюс" вийшли банківські папери: Ощадбанк Росії (РТС: SBER) (+4,5% на ФБ ММВБ й +5,5% у РТС), ВТБ (РТС: VTBR) (+3,2% на ФБ ММВБ).
Минулої п'ятниці ціна березневого контракту на нафту марки WTI злетіла на 6,4% - до $46,47 за барель, що є найбільшим значенням котирування з 6 січня. Зростання було підігріте очікуваннями, що країни-члени ОПЕК на поточному тижні можуть провести рекордне скорочення видобутку.
Вдень у понеділок на нафтовому ринку намітилася корекція вниз на очікуваннях падіння попиту через рецесію світової економіки. Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI на березень вдень знизилася на $0,84 - до $45,63 за барель.
Європейські індекси в понеділок додають у межах 1%, також майже повністю компенсували падіння американські фондові ф'ючерси (контракт на індекс S&P знижується на 0,1% до рівня п'ятниці, вранці падіння ф'ючерса перевищувало 1%).
Зростання у Європі підігрівається новинами від банку Barclays, акції якого злетіли майже на 40%. Британський банк, що відмовився від допомоги уряду Великобританії, оголосив про списання за підсумками 2008 року активів на суму 8 млрд фунтів стерлінгів ($11 млрд). Однак, відповідно до повідомлення банку, зростання його виторгу усуває необхідність залучення додаткового капіталу, інвестиційний підрозділ та активи Lehman Brothers Holdings North American, придбані торік, дозволяють йому генерувати прибуток.
Серед подій понеділка уваги заслуговує очікуваний звіт Ощадбанку РФ за 9 місяців 2008 року по МСФО. О 15:00 відбудеться conference call, у рамках якого буде обговорена звітність банку, коментувати яку будуть заступник голови правління Антон Карамзин і директор Центра макроекономічних досліджень Ощадбанку Ксенія Юдаєва.
У США о 18:00 вийдуть індекс випереджальних економічних показників Conference Board за грудень і дані про продажі будинків на вторинному ринку США в грудні.
Як відзначає головний аналітик ІК ITinvest Олександр Потавин, нафта і метали, що виросли наприкінці минулого тижня, підтримали акції своїх секторів, а банківські новини з Європи ініціювали спекулятивний попит у секторі акцій банків. Крім того, вітчизняний банківський сектор очікує звітності Ощадбанку, що буде відігравати в найближчі дні. За оцінками аналітика, звіт Ощадбанку не піднесе вагомого негатива, тому ринок може завершити день зростанням.
Портфельний управляючий компанії "Пілгрім Ессет Менеджмент" Ольга Ізюмова звертає увагу на низку важливих подій, очікуваних на поточному тижні. "Тиждень обіцяє бути не менш волатильним - крім великого обсягу щомісячної статистики, засідання ФРС з питання розміру процентної ставки (за оцінками експертів, вона залишиться незмінною), увага всього фінансового світу буде прикута до публікації початкової оцінки зниження ВВП США в четвертому кварталі (консенсус-прогноз був трохи поліпшений з -6,5% до -5,0%). Напередодні цих подій інвесторам не варто скорочувати грошову позицію", - вважає експерт.
Старший фінансовий радник ІК "БКС" Євгеній Тупикин відзначає, що російський ринок як і раніше демонструє найслабшу динаміку серед більшості світових фондових майданчиків, що може стати сигналом до поновлення продажів, а низька ліквідність наприкінці місяця чинить додатковий тиск на котирування.
У США минулої п'ятниці індекси S&P500 й Nasdaq виросли на сильній звітності Google, а також завдяки прогресу в узгодженні плану стимулювання економіки.
Президент США Барак Обама заявив у п'ятницю, що, незважаючи на "деякі розбіжності" у деталях плану між адміністрацією президента і законодавцями, програма підтримки економіки може бути прийнята в середині лютого.
Команда Обами розглядає можливість створення "поганого" банку, в який можна буде перемістити всі "заражені" активи з балансів банків, що скорочують можливості фінансових компаній із залучення коштів, заявив колишній глава Федерального резервного банку Нью-Йорка Тімоті Гайтнер, висунутий Б.Обамою на пост міністра фінансів США.
Вартість акцій Google виросла майже на 6%. Інтернет-компанія залишилася на прибутковому рівні в четвертому кварталі минулого року, її прибуток склав $1,21 на акцію, або $382,4 млн; без урахування разових витрат компанія заробила $5,10 на акцію при середньому прогнозі аналітиків в $4,96.
У той же час індекс Dow Jones Industrial Average знизився за підсумками торгів слідом за акціями General Electric, Xerox. Вартість паперів GE звалилася на 11%. Згідно з прогнозом компанії, її збитки по кредитах цього року можуть скласти $10 млрд, тоді як раніше очікувалося $9 млрд.
Акції Xerox впали в ціні на 7,4%. Прибуток компанії в четвертому кварталі знизився на тлі ослаблення попиту, а також витратах на скорочення робочих місць. Виторг Xerox знизився на 10% - до $4,37 млрд, не виправдавши прогнози аналітиків в $4,72 млрд.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ вдень у понеділок виросли акції "ВСМПО-Ависма" (РТС: VSMO) (+7,2%), "Магнітогорського металургійного комбінату" (РТС: MAGN) (ММК) (+5%), "Акрона" (РТС: AKRN) (+4,8%), ОГК-4 (РТС: OGKD) (+4,1 %).
Подешевіли папери МОЕСК (РТС: MSRS) (-6,8%), банку "Відродження" (-5%), ТГК-6 (РТС: TGKF) (-3,6%), "Іркутськенерго" (РТС: IRGZ) (-3,3%).
Сумарний обсяг торгів на класичному ринку РТС до 12:30 МСК склав $1,52 млн, на ФБ ММВБ оборот угод з акціями досяг 5,4 млрд рублів (лідер - "Газпром" - 1,8 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас