Обама обіцяє "план порятунку" до 16 лютого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама обіцяє "план порятунку" до 16 лютого

Казна та Політика
1136
Президент США Барак Обама заявив, що його адміністрація і Конгрес до середини лютого ухвалять масштабний план підтримки американської економіки, що зіткнулася сьогодні з "безпрецедентною кризою".
У понеділок, як очікується, Сенат схвалить призначення главою Мінфіну Тімоті Гайтнера - після затримки, пов'язаної із з'ясуванням ситуації зі сплатою ним податків. Це повинне зміцнити можливості адміністрації щодо оперативної підтримки фінансового ринку.
Тим часом ситуація в банківському секторі та в економіці зараз знову загострилася. Американські акції, завершивши падінням третій тиждень поспіль, втратили з початку року вже 8%.
Республіканці і демократи орієнтуються на 16 лютого
Обама в ході зустрічі в п'ятницю з лідерами Конгресу сказав, що, незважаючи на наявні розбіжності, хід переговорів дає підстави розраховувати на прийняття нового пакета заходів, що одержав назву American Recovery and Reinvestment Act, до 16 лютого, коли в США відзначається "День президента".
Спікер Палати представників Ненсі Пелосі сказала, що законопроект повинен бути представлений на підпис президента до 16 лютого, коли почнеться перерва в роботі парламенту. "Якщо ні, перерви не буде", - цитує її агентство Bloomberg.
Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макдонелл погодився: "Думаю, ми зможемо укластися у встановлений президентом термін".
Лідери обох партій після зустрічі похвалили Обаму за готовність слухати. Однак республіканці привселюдно попередили, що в них є серйозні побоювання відносно масштабу і суті плану.
Зокрема, вони вважають недостатніми податкові пільги, пропоновані президентом, а також називають надлишковими деякі із запланованих витрат, які до того ж, на їхню думку, не дадуть негайного ефекту. Республіканці також висловлюють заклопотаність загальним масштабом нових бюджетних витрат, які ляжуть тягарем на майбутні покоління.
Програма стимулювання американської економіки обсягом $825 млрд, розроблена демократами, передбачає направлення $358 млрд на громадські роботи (інфраструктура, школи й т.д.) і $192 млрд на інші цілі; ще $275 млрд становлять податкові пільги.
Республіканці пропонують додатково знизити податкові ставки для найбільш низькооплачуваних категорій громадян, а також для малого бізнесу. Пропонується також не обкладати податком допомогу з безробіття.
Критики законопроекту говорять про те, що гроші на громадські роботи владі реально не вдасться почати витрачати до кінця 2010 року.
Адміністрація у свою чергу заявляє, що сповнена рішучості витратити 75% з $825 млрд до кінця майбутнього фінансового року, тобто приблизно за півтора року.
У демократів достатньо голосів, щоб провести законопроект через нижню палату. Однак для схвалення його Сенатом їм буде потрібна підтримка республіканців, тому що у верхній палаті в них є лише хибка більшість.
На цьому тижні Обама проведе зустріч із законодавцями-республіканцями.
Нові обіцянки
Барак Обама висловився в п'ятницю за посилення нагляду за реалізацією державних заходів щодо підтримки економіки.
Він покритикував компанії, які, звернувшись за підтримкою до держави, потім витрачали гроші на ремонт офісів, і пообіцяв відкрити спеціальний веб-сайт, через який всі бажаючі зможуть стежити за витратою коштів.
Минулого тижня стало відомо, що колишній глава Merrill Lynch Джон Тейн витратив минулої осені, коли інвесткомпанія в масовому порядку звільняла працівників, $1,2 млн на ремонт кабінету.
Прес-секретар президента Роберт Гіббс повідомив, що Обама розпорядився встановити додаткові обмеження для компаній, які одержують гроші платників податків. Зокрема, мова йде про витрату другої частини Troubled Asset Relief Program (TARP), загальний обсяг якої становив $700 млрд.
Так, банки-одержувачі коштів не зможуть витрачати гроші на поглинання. У той же час влади будуть змушувати їх видавати більше кредитів.
У суботу, виступаючи по радіо, Обама зробив акцент на елементах American Recovery and Reinvestment Act, пов'язаних з підтримкою альтернативної енергетики (її потужності планується подвоїти за 3 роки), розширенні медичного страхування, у тому числі для безробітних.
Передбачається підсилити безпеку в американських морських портах, 10 000 американських шкіл будуть модернізовані.
"Якщо ми не будемо діяти швидко і рішуче, погана ситуація може стати значно гірше", - сказав Обама, коментуючи ситуацію в економіці.
Формування команди гальмується
Фінансовий комітет Сенату США в четвер схвалив призначення Тімоті Гайтнера на пост міністра фінансів. У понеділок палата винесе остаточне рішення, після чого новий міністр зможе зробити необхідні призначення у відомстві.
Гейтнер, колишній глава Федерального резервного банку Нью-Йорка, виявився змушений вибачатися в Конгресі за затримку зі сплатою податків.
Тим часом Мінфін поки залишається без керівника. Не заповнено і багато інших міністерських постів в адміністрації.
Другий тиждень у Білому домі Обама починає без міністрів праці, охорони здоров'я, юстиції, торгівлі.
Тим часом останні тижні надходять все нові і нові сигнали, що свідчать про поглиблення рецесії. Число новобудов у США знизилося в грудні на 15,5%, за підсумками року - на 33%.
Як прогнозують експерти, на цьому тижні стане відомо про зниження ВВП США в 4-му кварталі на 4-7%.
Компанії, які відзвітувалися за минулий квартал, у переважній більшості повідомили про зниження прибутків. Середній показник зниження може досягти 32%, вважають економісти.
Індекс S&P 500 впав з початку року на 7,9%, за минулий тиждень - на 2,1%. За минулий тиждень у США знову сильніше всього подешевіли банківські папери. Так, на 46% впали акції банку Fifth Third через оголошені ним фінансові втрати.
На тлі нових потрясінь у банківському секторі два тижні поспіль дешевшають європейські акції, що також втратили з початку року в ціні близько 8%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас