Європейські індекси впали в п'ятницю на 0,5-0,9% чекаючи скорочення корпоративних прибутків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські індекси впали в п'ятницю на 0,5-0,9% чекаючи скорочення корпоративних прибутків

Фондовий ринок
95
Більшість європейських фондових індексів знизилася в п'ятницю на 0,5-0,9% на побоюваннях, що в умовах глобальної рецесії відбудеться подальше скорочення корпоративних прибутків, повідомило агентство Bloomberg. Британський FTSE 100 піднявся на 0,01%.
Значення індексу Dow Jones Stoxx 600 впало за підсумками торгів до 182,49 пункту - найнижчого рівня з 21 листопада минулого року. Раніше в ході торгів цей індекс опускався до 179,69 пункту, що є мінімальним рівнем з квітня 2003 року.
"Приреченість і похмурість панують скрізь, - відзначає фондовий управляючий Schroder Investment Management Енді Браух. - Компаніям все сутужніше стає говорити про те, що вони помічають які-небудь поліпшення".
Негативно вплинуло на ринок також повідомлення про те, що скорочення ВВП Великобританії триває вже півроку, що є традиційним визначенням рецесії.
Економіка країни знизилася в четвертому кварталі 2008 року на 1,5% у порівнянні з попереднім кварталом, що є максимальним падінням з 1980 року. ВВП у попередньому кварталі знизився на 0,6%.
Згідно з прогнозом Єврокомісії, економіка Великобританії цього року може скоротитися на 2,8%, що стане максимальним падінням з 1946 року.
Вартість акцій британського страховика Prudential звалилася на 11% на очікуваннях, що йому може знадобитися фінансування.
"Є побоювання щодо ліквідності", - заявив аналітик ING Groep у Лондоні Кевін Райан.
Папери найбільшої французької страхової компанії Axa подешевіли на 8,3%, швейцарського перестрахувальника Swiss Reinsurance - на 16%.
Котирування акцій Infineon Technologies AG, другого за величиною виробника напівпровідників в Європі, впали на 7,7%. Німецький виробник чипів пам'яті Qimonda, що є дочірнім підприємством Infineon Technologies, подав у п'ятницю заяву про банкрутство. Експерти поспішили назвати це ще однією ознакою важких випробувань, які чекають на технологічні компанії.
Папери Ubisoft, найбільшого в Європі виробника відеоігор, подешевіли на 19%. Компанія змінила цільовий рівень для виторгу цього року до 1,04-1,06 млрд євро в порівнянні з 1,05 млрд євро, запланованим раніше.
Вартість акцій BHP Billiton опустилася в ході торгів на 2,1%, Anglo American - на 2,6%. Аналітики Nomura Holdings погіршили рекомендації для паперів двох гірничодобувних компаній до "нейтрального" рівня з "купувати".
Ціна паперів Atlas Copco зменшилася на 7%. Експерти Morgan Stanley понизили рекомендації для паперів найбільшого у світі виробника повітряних компресорів до "на рівні ринку" з "вище ринку". "Ми хотіли б продати акції компаній, доходи яких продемонстрували найзначніше зростання у часи сировинного бума", - йдеться в повідомленні аналітиків.
Шістнадцять з вісімнадцяти основних фондових індексів країн Західної Європи знизилися за підсумками торгів 23 січня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас