Газпром: Газової кризи з Україною можна було легко уникнути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром: Газової кризи з Україною можна було легко уникнути

Енергетика
1612
Кризи із транзитом російського газу в Європу через Україну легко можна було уникнути, впевнений заступник голови правління ВАТ "Газпром" Олександр Медведєв.
"Тому що 31-го грудня все було готове до підписання, і цієї жахливої історії було легко уникнути", - сказав Медведєв в інтерв'ю програмі "Вести в суботу" телеканалу "Росія", яка вийде в ефір у суботу ввечері.
Увечері 31 грудня 2008 року переговори "Газпрому" і "Нафтогазу України" про умови оплати боргу української сторони і співробітництва в 2009 році, незважаючи на пропозиції "Газпрому" про пільгові умови, завершилися безрезультатно. Голова "Нафтогазу" Олег Дубина був відкликаний з переговорів президентом України.
На початку січня Україна перекрила транзит російського газу в Європу. Урегулювати "газовий" конфлікт удалося тільки 19 січня, коли в присутності прем'єрів Росії та України в Москві були підписані десятилітні контракти між "Газпромом" і "Нафтогазом" на постачання і транзит газу. Наступного дня, 20 січня, транзит газу через Україну відновився.
Досягнуті прем'єром України Юлією Тимошенко "газові" домовленості із РФ різко розкритикували президент України Віктор Ющенко і його прихильники.
"Це викликає, звичайно, не тільки розчарування, але й велике занепокоєння, тому що та великотрудна, виснажлива робота, коли дні вже переплутали з ночами, і в якій брали участь, насправді, десятки людей, якщо не забути ще фахівців, які підтримували систему в працездатному стані, щоб мати можливість її відновлювати, як вона відновлюється зараз. І те, що відбувається зараз, і які доносяться звуки... ще раз показує першопричину цього конфлікту", - сказав Медведєв.
"Зараз знову безпідставно абсолютно, безпардонно, у такій цинічній формі намагаються не тільки поставити під сумнів досягнуті домовленості, але й звинуватити у всіх гріхах тих людей, які побрали на себе відповідальність і довели до рішення, яке дозволило знову поставляти газ у Європу", - додав він.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас