Експерт: Економічних підстав для будівництва газопроводів в обхід України нема — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Економічних підстав для будівництва газопроводів в обхід України нема

Енергетика
439
Економічних підстав для будівництва газопроводів в обхід України на сьогоднішній день нема. Про це заявив старший економіст міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізулін.
"Питання в тому, скільки Росія і ЄС готові заплатити за безпеку за страховку від "газових воєн". Очевидно, що будівництво газопроводів обійдеться в десятки мільярдів євро. В той же час споживання газу в Європі не росте, а навіть падає, тому для транспортування зменшених об'ємів газу цілком достатньо діючих трубопроводів", - заявив І. Газізулін.
Другим мінусом в реалізації цього проекту є економічна криза, яка продовжиться ще кілька років і відповідно викличе складнощі з кредитуванням будівництва газопроводів, вважає експерт. "У зв'язку з цим я думаю, що ЄС навряд чи форсуватиме будівництво обхідних газопроводів через територію нашої країни", - відзначив він.
За словами І.Газізуліна, основну увагу ЄС найближчим часом приділить розвитку газопроводів для постачання газу з альтернативних РФ джерел. "Такі проекти є, хоча там теж є ряд складнощів. У той же час, головним акцентом енергетичної політики ЄС стане використання внутрішніх джерел. Можливо, розвиватимуться проекти по зрідженому газу", - підкреслив він.
При цьому аналітик не виключає, що Європа пригадає і про Nord Stream і South Stream. "РФ і ЄС є стратегічними партнерами. Ряд німецьких компаній працюють на російських газових родовищах. Можливо, Росії вдасться переконати ЄС в необхідності форсувати будівництво трубопроводів в обмін на цікавіші умови доступу до видобутку газу в Росії", - відзначив експерт.
У разі ж будівництва Північного і Південного потоків транзит газу через територію України істотно скоротиться, тобто Україна може позбутися більшої частини транзитних об'ємів, резюмував І. Газізулін.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас