Нервові ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нервові ціни

Енергетика
1334
Через нові акцизи, мита і девальвацію гривні вартість бензину А-95 уже в лютому може перевищити 6 грн/л.
За перші два тижні 2009-го високооктановий бензин у столиці подорожчав більш ніж на 30 коп. Так, за даними UPECO, 13 січня літр А-95 на деяких київських АЗС коштував більше 5,37 грн. Приблизно до такого ж рівня високооктанове пальне подорожчало в Донецькій області та АР Крим. В інших регіонах вартість 95-го коливалася від 4,87 до 5,18 грн/л.
"Сьогодні літр бензину обходиться приблизно на 30 коп. дорожче, ніж мало б бути, - пояснює виконавчий директор консалтингової компанії UPECO Сергій Куюн. - Гравці нафторинку страхуються від майбутнього підвищення акцизу та можливого введення імпортного 12-відсоткового мита. Але нинішнє подорожчання складно назвати спекуляцією. Ринок нервує. Якби ситуація була стабільною, пальне коштувало б як наприкінці грудня".
Більшість експертів також пов’язують подорожчання пального на заправках із підвищенням акцизів. 2 січня президент підписав закон, яким у тому числі підвищується акцизний збір з моторних бензинів і дизпального - з EUR60 до EUR110 за тонну і з EUR20-45 до EUR70-85 відповідно. При цьому, як відзначають аналітики, зростання цін на 30 копійок - не остаточне.
"Щойно закон щодо підвищення акцизів набере чинності, літр пального подорожчає на 50 коп.", - пояснює виконавчий директор UPECO. Таким чином, уже до кінця січня А-95 коштуватиме на АЗС у середньому 5,5-5,6 грн/л.
Але й це ще не межа. Практично одночасно з "акцизним" законом ВР прийняла законопроект про введення тимчасової надбавки до мит у розмірі 12%. Однак цей документ поки не підписаний президентом. До того ж під час прийняття законопроекту до його тексту "з голосу" було внесено близько десятка поправок, тому ніхто з експертів точно не знає, чи буде мито з надбавкою поширюватися на імпортний бензин, і на які саме сорти.
"Є інформація, про можливе введення дестабілізуюче ринок мито на імпортні нафтопродукти в розмірі 12%. Але незрозуміло, коли воно буке введено, - з моменту публікації закону чи буде ще якийсь перехідний період", - розповідає Сергій Куюн. Якщо цей документ все ж таки підпише президент, роздрібна вартість - приміром, 95-го - перевищить 6 грн/л.
Втім, високий октан має всі шанси подорожчати до 6 гривень за літр і без нових мит. Практично весь 95-й бензин, що продається в Україні, імпортний. Відповідно зростання курсу долара до гривні автоматично збільшує вартість привізних нафтопродуктів. Щоправда, до останнього часу подорожчання долара компенсувалося здешевленням нафтопродуктів на світових ринках. Тому до кінця грудня вартість пального на українських АЗС залишалася незмінною. Однак останнім часом світові ціни на нафту стабілізувалися на позначці $40-45 за барель, тому зниження курсу гривні вже прямо впливатиме на внутрішні ціни.
"Світовий ринок нафтопродуктів традиційно прив’язаний до американської валюти - розрахунки за пальне здійснюються в доларах. Втім, зміна курсу валют, яку ми сьогодні спостерігаємо (мається на увазі підвищення курсу долара з 7,5-8 UAН/USD у грудні до нинішніх 8,5-9 UAН/USD), на зростання цін у січні вплинула несуттєво, - пояснює виконавчий директор UPECO Сергій Куюн. - По-перше, з моменту стрибка курсу долара до появи на українському ринку товару, закупленого за новим курсом, має минути 2-4 тижні. По-друге, гравці ринку - завдяки сезонно-низькому споживанню - практично не купували пальне в грудні - на початку січня, коли підвищився курс долара, і сьогодні в них немає необхідності компенсувати витрати, пов’язані з курсовими коливаннями, підвищенням роздрібних цін".
За підрахунками Сергія Куюна, подорожчання долара відносно гривні на внутрішньому ринку призводить до зростання роздрібної вартості літра бензину (через кілька тижнів) на 26-27 коп. Таким чином, уже в лютому роздрібні ціни на А-95 мають зрости до 5,7-5,8 грн/л. А в разі подальшої девальвації національної валюти - і до 6 грн/л.
Андрій Бережанський, Володимир Хомяков
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас