Європейські індекси впали в четвер на 0,19-1,3% на слабких прогнозах Fiat, Nokia — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські індекси впали в четвер на 0,19-1,3% на слабких прогнозах Fiat, Nokia

Фондовий ринок
118
Європейські фондові індекси впали в четвер четвертий день поспіль на слабких прогнозах Fiat й Nokia, які підвищили побоювання, що корпоративні прибутки продовжать знижуватися в умовах глобального економічного спаду, повідомляє агентство Bloomberg. Зниження індексів склало 0,19-1,3%.
Вартість акцій Nokia звалилася на 9,7%. Згідно з прогнозом компанії, що є найбільшим у світі виробником мобільних телефонів, обсяг цього ринку цього року скоротиться приблизно на 10% у порівнянні з 2008 роком.
За оцінками Nokia, вже у IV кварталі минулого року обсяг ринку мобільних устроїв скоротився на 9% у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року і на 4% у порівнянні з III кварталом - до 305 млн телефонів.
Більше слабка, ніж очікувалося, звітність американської Microsoft, найбільшого у світі виробника програмного забезпечення, також негативно позначилася на котируваннях акцій компаній технологічного сектора. Прибуток і виторг Microsoft у минулому кварталі не виправдали прогнози аналітиків, крім того, компанія оголосила про намір скоротити 5 тис. робочих місць.
"Ми можемо точно судити про ситуацію в економіці" на основі даних Nokia і Microsoft, говорить Филипп Мусил з Constantia Privatbank у Відні. "Будь-які компанії, які залежать від капітальних витрат інших великих компаній, страждають в умовах кризи", - відзначає він.
Підіндекс Stoxx 600, у розрахунок якого входять папери технологічних компаній, впав у ході торгів на 3,4%.
Ціна паперів ASML Holding NV, найбільшого в Європі виробника обладнання для виробництва напівпровідників, знизилася на 2,6%, Infineon Technologies - на 4,7%.
Вартість акцій Fiat, найбільшого в Італії автовиробника, звалилася на 13% після того, як компанія оголосила, що не буде виплачувати дивіденди на звичайні акції за минулий рік. Згідно з прогнозом Fiat, продажі на автомобільному ринку Західної Європи цього року скоротяться на 11%.
Папери Daimler подешевіли на 5,4%, французької Peugeot - на 7%.
Акції BT, найбільшої у Великобританії телефонної компанії, упали в ціні на 9,7% після того, як вона заявила про те, що її реорганізація негативно позначилася на результатах прибутку в минулому кварталі і може привести до нових витрат.
Котирування паперів Remy Cointreau знизилися на 9,7%. Другий за величиною виробник алкогольної продукції у Франції знизив прогноз прибутку і повідомив про несподіване скорочення продажів через зменшення попиту на коньяк і шампанське в США та Росії.
У той же час вартість акцій бельгійської фінансової і страхової компанії KBC Group підскочила на 48% на повідомленні про те, що вона одержала від держави кредит у розмірі 2 млрд євро.
13 з 18 основних фондових індексів країн Західної Європи знизилися за підсумками торгів 22 січня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас