Більшість індексів в Європі знизилася в середу 3-й день поспіль, технологічний сектор виріс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більшість індексів в Європі знизилася в середу 3-й день поспіль, технологічний сектор виріс

Фондовий ринок
112
Більшість фондових індексів в Європі в середу знизилося за підсумками третього дня поспіль, при цьому зменшення не перевищувало 0,8%. Акції технологічних фірм подорожчали, повідомило агентство Bloomberg.
Значення індексу Dow Jones Stoxx 600 зменшилося на 0,6%, хоча більше половини акцій, що входять у розрахунок індикатора, виросли. З початку поточного року індикатор втратив 7%.
Інвестори побоюються, що спад світової економіки викличе скорочення корпоративних прибутків.
"Четвертий квартал поки моторошний, - заявив аналітик Fortis Global Markets Филиппе Гийсельс. - Багато компаній намагаються впоратися з новою реальністю".
Аналітики ING заявили, що прибутки в нафтовій галузі впали в середньому на 27% у жовтні-грудні 2008 року. Ця новина викликала падіння вартості паперів Royal Dutch Shell на 4% й BP - на 2,5%.
Число громадян Великобританії, які одержують допомогу з безробіття, у грудні виросло до 1,16 млн чоловік - максимального рівня із січня 2000 року. Безробіття в країні в грудні збільшилося до 3,6% з 3,3% місяцем раніше. Рецесія змушує скорочувати робочі місця компанії різних сфер діяльності - від роздрібних до автомобільних. Курс фунта стерлінгів упав до рекордного мінімуму до ієни і до найнижчої оцінки з 2001 року стосовно долара США.
Ціна паперів Barclays звалилася на 9,3% у середу, а з початку місяця - на 57%. У результаті цього капіталізація британського банку знизилася до 5,5 млрд фунтів ($7,6 млрд).
"Одне з рішень для Barclays - націоналізація, і це величезне занепокоєння, - заявив фондовий управляючий Schroder Investment Management Енді Лінч. - Ми, безсумнівно, побачимо необхідність у додатковому залученні капіталу банками".
Вартість акцій найбільшого бельгійського банку KBC упала на 23% також через побоювання інвесторів, що фінансовим інститутам доведеться збільшувати капітал.
Акції французької енергетичної групи GDF Suez подешевіли до закриття ринку на 3% та Electricite de France - на 2,6%. Працівники енергопостачальних компаній Франції мають намір провести страйк 29 січня після невдалих переговорів про підвищення зарплати.
Папери низькобюджетного авіаперевізника EasyJet втратили в ціні 3,8%, найбільшої авіакомпанії Європи Air France-KLM - 2,1%. Аналітики UBS погіршили рекомендації для акцій авіакомпаній до "продавати" з "нейтрально", пославшись на те, що глобальна рецесія означає зростання безробіття і зменшення числа пасажирів.
У той же час подорожчали на 2,9% акції SAP, провідного світового виробника програмного забезпечення для управління підприємством. Причиною цього став гарний прогноз International Business Machines (IBM). Один з найбільших у світі виробників комп'ютерів і програмного забезпечення заявив, що очікує за підсумками 2009 року прибуток у розмірі $9,20 на акцію, у той час як аналітики в середньому прогнозували $8,75.
Глава IBM Самуель Палмісано сказав, що компанія впевнена в перспективах на 2009 рік. Таким чином, компанія, показники якої вважаються індикатором стану всього комп'ютерного сектора, поки, на відміну від багатьох конкурентів, не демонструє песимізм відносно свого майбутнього.
Акції Ericsson, провідного світового виробника мережного обладнання, виросли в ціні на 12%. Чистий прибуток компанії в четвертому кварталі впав на 31% - до 3,89 млрд шведських крон ($463 млн), що виявилося нижче прогнозу аналітиків на рівні 4,22 млрд крон. У той же час виторг збільшився на 23% - до 67 млрд крон, перевищивши очікування експертів, що становили в середньому 58,4 млрд крон. Компанія також оголосила про намір продовжити зниження витрат і скоротити порядку 5 тис. робочих місць.
Котирування паперів Alcatel-Lucent, яка також випускає мережне обладнання, збільшилися на 4,2%.
Дванадцять з вісімнадцяти основних фондових індексів країн Західної Європи знизилися за підсумками торгів 21 січня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас