Члени ОПЕК виконують рішення про скорочення видобутку нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Члени ОПЕК виконують рішення про скорочення видобутку нафти

Енергетика
356
Рішення про скорочення видобутку реалізується в повному обсязі, при цьому Саудівська Аравія планує виробляти на 300 тис. барелів на добу (б/д) менше від квоти, заявив міністр нафти Алжиру Шакіб Хеліл, повідомило агентство Bloomberg.
"Погоджені скорочення реалізуються на 100%. Саме тому ми бачимо вирівнювання цін, а не їхнє подальше падіння", - сказав журналістам Ш.Хеліл.
Саудівська Аравія, найбільший світовий експортер енергоресурсів, прийняла рішення скоротити виробництво на 300 тис. б/д нижче від погодженої з ОПЕК квоти, що становить 8,051 млн б/д, щоб допомогти зберегти ціни на нафту.
"Це рішення показує, що Саудівська Аравія готова прийняти на себе відповідальність і бачить імператив для себе в тому, щоб знизити пропозицію слідом за ослабленням попиту", - стверджує керуючий директор консалтингової фірми JBC Energy у Відні Йоганнес Беніньї.
Міністр нафти Саудівської Аравії Алі аль-Наїмі заявив минулого тижня, що найбільший світовий експортер енергоресурсів не планує вибирати лютневу квоту, прагнучи зупинити обвал нафтових цін. Зараз Саудівська Аравія виробляє 8 млн б/д при заквотованих 8,051 млн б/д. А. аль-Наїмі, однак, не дав точного прогнозу щодо скорочення видобутку.
Нові квоти для країн ОПЕК набули чинності з 1 січня.
За даними Bloomberg, у грудні 2008 року 11 з 12 країн ОПЕК виробляли 27,45 млн б/д при квоті 24,845 млн б/д, тобто "надвиробництво" склало 2,6 млн б/д. Ірак звільнений від участі в нафтових квотах.
Березневі ф'ючерси на WTI подорожчали на $1,32 (3%), до $44,87 за барель на 13:40 МСК у четвер. У вівторок вартість нафти впала до мінімуму за п'ять років - $32,7 за барель.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас