Три місяці для "кидка" міноритаріїв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Три місяці для "кидка" міноритаріїв

Фондовий ринок
2715
Власники підприємств почали використовувати останній шанс дешевої скупки акцій. За кілька місяців до введення "справедливої ціни".
Вчора один з представників "старшого покоління" запитав в автора цих рядків, чи варто йому продавати кілька десятків акцій підприємства. Власники заводу раптом вирішили придбати залишки цінних паперів у пенсіонерів. Обіцяють копійки, але "живими". Взагалі питання досить стандартне, тільки от в останні місяці два його ставили занадто часто.
Так часто, що з'явилася якась тенденція. Яка дивна хоча б тим, що відбувається під час фінансової кризи. Автор порекомендував акції не продавати. Почекати 3-4 місяці. Саме через тенденцію.
В Україні за підрахунками фахівців близько 15 мільйонів громадян є власниками акцій різних підприємств. В основному це люди, які пропрацювали на заводі або фабриці і які отримали акції в результаті приватизаційних процесів. Як правило, особливих дивідендів вони не одержують, продати ж цінні папери за нормальною ціною виходить украй рідко.
Донедавна такі громадяни нікого особливо не цікавили. Про них згадували лише рейдери під час спроби недружнього поглинання. Однак, останнім часом мажоритарні акціонери на багатьох підприємствах почали масову скупку акцій у міноритаріїв. Громадянам пропонують "живі гроші" за цінні папери, що в умовах нинішньої кризи для багатьох з них здається непоганою угодою.
Активність мажоритаріїв пояснюється дуже просто. Їм залишилося ледве менше трьох місяців до того моменту, як набуде чинності новий закон "Про акціонерні товариства". Саме у квітні 2009 року багатостраждальний законодавчий акт, який дивом пройшов через Верховну Раду, набуде чинності.
Новий закон значно розширює права міноритарних акціонерів. Причому, як у сфері виплати дивідендів, так й у контексті ціни акцій. І те, і те навряд чи влаштовує багатьох власників підприємств, які не звикли ділитися грішми.
Отже, відповідно до норм документа ціна викупу акцій товариства не може бути меншою, ніж їхня ринкова вартість. Більше того, кожен акціонер буде мати право на обов'язковий викуп АТ його акцій, якщо він голосував проти процесів злиття, придбання або продажі майна, вартість якого становить більше 10% вартості активів товариства; зміни розміру статутного капіталу.
Зрозуміло, що ринкова вартість, згідно нового законодавства, буде предметом схем і спекуляцій. Без цього в нашій країні нікуди. Наприклад. Відповідно до норм для цінних паперів, які не перебувають на фондових біржах, ринкова вартість буде визначатися оцінювачем. По ідеї цей процес повинен бути незалежним від інтересів мажоритаріїв АТ. Однак, як це буде проходити на практиці - велике питання.
Та все-таки, як би там не було, нові норми дозволять частині міноритарних акціонерів одержати справедливу ціну за свої цінні папери.
Зрозуміло, що відповідно до нових норм законодавства мажоритаріям буде важче акумулювати значний пакет акцій за викидною ціною. Звичайно, що для багатьох АТ це вже не актуально. Цінні папери працівників підприємств там давним-давно викуплені за класичною схемою "акція - пляшка горілки".
У той же час, існує чимало підприємств, де питома вага міноритарних акціонерів ще висока. Це, як правило, невеликі АТ, де мажоритарними власниками акцій є діючий або колишній топ-менеджмент, який не має відношення до вітчизняних олігархів і ФПГ. Саме міноритарії подібних товариств є найбільшою "групою ризику".
Поки що вони в багатьох випадках є класичним образом Льоні Голубкова, який, як відомо, за твердженням рекламників "МММ", був не "халявником, а партнером". З третьої декади квітня їхні шанси стати партнерами в більш цивілізованішому розумінні цього слова зростають у рази.
Тому, якщо Ви маєте незначний і фактично непотрібний пакет акцій, що дістався Вам з 90-х, і одержали недавно пропозицію про їхній викуп за більш-менш пристойну ціну, не погоджуйтеся. Через три місяці Ваші права як акціонера будуть захищені краще і, швидше за все, реалізувати свій пакет можна буде за іншу, більше виразну суму.
Сергій Лосєв
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас