Курс гривні до долара впаде до 10 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс гривні до долара впаде до 10

Валюта
33164
Курс долара поповз вгору раніше, ніж закінчилися новорічні канікули. Але банкіри сподіваються, що дорожче 10 грн. американська валюта коштувати не буде
У новому році українцям не довелося довго відходити від святкових застіль: швидке протвереження забезпечили курси долара і євро, що злетіли відповідно з 8 до 9 і з 11,5 до 13 грн. Незважаючи на те, що до курсових стрибків за останні три місяці багато хто уже звик, нинішнє зростання стало несподіваним навіть для банкірів. "Наприкінці грудня банки ставили курс продажу 7,5-7,6 грн. за долар, а за час зимових канікул котирування виросли до 8,7-8,8 грн.", - констатує скарбник "Дочірнього банку "Ощадбанку Росії" Дмитро Золотько.
При цьому агентські валютні обмінники, які Нацбанк мав намір закрити з 1 січня, продовжують свою роботу: чиновники все-таки відмовилися від своїх намірів. Гострого дефіциту валюти, як це було в листопаді, зараз теж немає. "Тільки наш банк купує і продає від $5 до $10 млн. готівки щодня. Зараз ситуація з готівковою валютою більш-менш спокійна", - говорить Фокусу Ігор Львов, заступник голови банку "Фінанси та кредит", одного з найбільших операторів із завезення готівкової валюти в Україну.
Чекають сигналів
Зате на міжбанківському ринку падіння курсу гривні спостерігалося із самого початку року. "Відразу після відкриття торгів на міжбанківському ринку в 2009 році гривня почала знецінюватися. Падіння тривало до втручання НБУ", - відзначають аналітики компанії Astrum Investment Management. Протягом декількох днів Нацбанк продавав валюту на міжбанку, і в підсумку курс стабілізувався на рівні 8,6-8,7 гривень за долар.
"Є попит з боку населення та імпортерів, а в січні валютний виторг експортерів у країну поки не надходив, він заморожений на депозитах", - пояснює ситуацію скарбник великого банку Фелікс Інденбаум. Дмитро Золотько теж зв'язує дефіцит валюти на безготівковому ринку з покупками великих клієнтів, а також з низькою активністю експортерів під час січневих свят.
Втім, говорити про стійкі тенденції поки рано через невеликий обсяг торгів. "Щоденний обсяг угод на міжбанківському ринку зараз становить близько $100 млн., тоді як у середньому протягом року - $300-400 млн., - розповідає Фелікс Інденбаум. - Таким чином, нинішні коливання курсу - це не більш ніж ситуативні рухи на невеликих обсягах торгів. Якщо хтось купить $10 тис. за ціною 10 гривень за долар, це ще не означає, що весь ринок орієнтується на такий курс".
Нацбанк, який з початку року вже кілька раз виходив на міжбанківський ринок із продажем валюти, за словами банкірів, лише заплутав ситуацію. "Ціна, по якій Нацбанк продає долари, сильно коливається. Це говорить про те, що не все зрозуміло навіть для чиновників НБУ", - відзначає банкір, що побажав залишитися неназваним. Але, на його думку, сам факт того, що НБУ кілька раз продавав валюту, свідчить про відчутний попит на долар.
"Нацбанк не дає сигналів про те, яким буде курс, тому всі гравці намагаються купити валюту вже сьогодні. Раніше НБУ стверджував, що долар зупиниться на позначці 6 грн., а він коштує вже 10! Як на це реагувати?" - ставить риторичне запитання радник міністра економіки Сергій Яременко. У минулому він сам був заступником голови НБУ, але зараз дії колишніх колег категорично не схвалює. "Ринок оцінює це як заклинання або обман. Результат для економіки і грошової одиниці руйнівний", - вважає радник.
Навмання
Єдиною підтримкою для національної валюти найближчим часом будуть лише резерви НБУ, вважають у компанії Astrum Investment Management. "У п'ятницю (9 січня) Нацбанк продав до $200 млн., однак у нього не вистачить ресурсів для проведення інтервенцій у подібних обсягах протягом тривалого періоду", - вважають аналітики компанії.
Це не обіцяє національній валюті нічого гарного. Так, Дмитро Золотько вважає, що курс гривні з великою ймовірністю буде продовжувати падати. "Питання лише в тому, до якого рівня знеціниться гривня. Курс 10 грн. за долар уже нікого не здивує, а ймовірність курсу 12 грн. невисока", - міркує банкір. Саме значення в районі 10 грн. за долар він і називає "більш-менш реальним курсом до кінця року".
Але є чимало факторів, що відіграють проти стабільності гривні. Одним з них Фелікс Інденбаум вважає держбюджет-2009. На його думку, якщо Кабмін змусить НБУ виконувати вимоги цього документа, країну чекає неконтрольована емісія гривні і, як наслідок, інфляція та девальвація національної валюти. Крім того, довіра населення до гривні повністю підірвана, тому попит на долари і євро збережеться. "Курс може коливатися від 7 до 12 грн. за долар, і на якому рівні відбудеться стабілізація - поки складно вгадати", - говорить банкір.
Не варто забувати і про газовий конфлікт, адже від ціни на російське паливо багато в чому залежить і курс гривні. "Якщо переговори щодо ціни на газ завершаться сприятливо, то долар в 2009 році стабілізується на рівні 7,5-8 грн., - вважає Ігор Львов. - Якщо ж історія з "Газпромом" закінчиться не на користь України, то й коментувати не прагну, яким буде курс".
Є межа
Чуткам про те, що керівництво країни і представники великого бізнесу досягли домовленості до весни знецінити гривню до 11 грн. за долар, банкір теж не вірить. "Існує критична межа, далі якої процес девальвації йти не може, - пояснює п. Львов. - Можна встановити курс і на рівні 11 грн. за долар, але в цьому випадку люди більше не будуть купувати валюту і погашати валютні кредити. До цього не дійде".
Логіка банкіра така: чим дорожчий долар, тим менший попит на нього через зменшення купівельної здатності. Ну а якщо зменшиться попит на американську валюту, ринок сам відрегулює її курс.
Тим часом влада все-таки вживає деякі спроби допомогти національній валюті. З 13 січня НБУ заборонив банкам змінювати курс валют протягом дня. Відтепер він повинен установлюватися щодня до початку робочого дня винятково згідно з розпорядженням голів правління банків.
Не забута й ідея поновлення обов'язкового продажу валютного виторгу експортерів. Така пропозиція міститься в поданому в парламент законопроекті депутата від БЮТ Юрія Полунєєва. Якщо закон приймуть, експортери повинні будуть продавати половину валютного виторгу не пізніше п'яти днів від дня її зарахування на банківський рахунок.
Втім, поки парламент зайнятий розслідуванням діяльності НБУ в умовах кризи. Правда, єдиним результатом роботи спеціально створеної комісії стало рішення Верховної Ради про необхідність відставки голови Нацбанку Володимира Стельмаха. Але формальних наслідків це рішення депутатів поки не мало.
З рішенням парламентської комісії згодний і Сергій Яременко. "Які причини у Віктора Ющенка втримувати керівництво, що повністю скомпрометувало себе, Нацбанку?" - дивується він. Але у швидку відставку головних банкірів країни п. Яременко не вірить. "Керівництво НБУ у відставку явно не збирається, - відзначає він. - Невже потрібно дощенту зруйнувати економіку, банківську систему і підірвати грошову одиницю, щоб стало зрозуміло, що необхідно виганяти цих чиновників?"
Віталій Атанасов
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас