Білорусія пропонує "Газпрому" будувати "Ямал-Європа-2" вартістю 2,6 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія пропонує "Газпрому" будувати "Ямал-Європа-2" вартістю 2,6 млрд дол.

Енергетика
707
Обсяг фінансування будівництва другої нитки газопроводу "Ямал-Європа" на ділянці від германо-польського кордону до Несвижа (Білорусія) складе близько $2,6 млрд, повідомили агентству "Інтерфакс-Захід" у ВАТ "Белтрансгаз".
Представник "Белтрансгаза" підкреслив, що будівництво "Ямал-Європа-2" можливо здійснити в мінімальний термін і з мінімальними витратами завдяки наявності розвиненої базової інфраструктури першої нитки. "При проектуванні і будівництві першої нитки газопроводу "Ямал-Європа" були передбачені та реалізовані технічні рішення для забезпечення будівництва його другої нитки в одному коридорі з першою і з рівною продуктивністю 33 млрд кубометрів на рік", - нагадав він.
При цьому в "Белтрансгазе" впевнені: "Разом зі стабільністю і надійністю транзитних поставок газу через територію Білорусії тут є низка економічних переваг перед використанням "Північного потоку" і "Південного потоку", які до того ж не зможуть повною мірою задовольнити зростаючий попит на газ європейських споживачів". У Білорусії основними плюсами транзиту по газопроводу " Ямал-Європа" вважають скорочення експлуатаційних витрат на доставку газу за рахунок меншої довжини транспортування і менших транзитних тарифів. Крім того, на шляху "Північного" і "Південного" потоків відсутня розвинена інфраструктура, яку має перша нитка магістрального газопроводу "Ямал-Європа", а, отже, реалізація перших двох проектів вимагає значного обсягу інвестицій, підкреслив представник "Белтрансгаза".
У випадку прийняття російською стороною позитивного рішення щодо питання будівництва другої черги газопроводу "Ямал-Європа", введення потужностей можливо провести у два етапи.
На першому етапі передбачене будівництво на ділянці від германо-польського кордону (компресорна станція "Мальнов") до Несвижа газопроводу і 4-х компресорних станцій ("Несвижська" у Білорусії, "Кондратки", "Чеханов", "Шамотули" у Польщі). "Це дасть можливість у стислий термін забезпечити додатковий транзит 23,5 млрд кубометрів газу на рік для Польщі і Німеччини", - повідомили в Белтрансгазе. У цьому випадку подача додаткових обсягів газу для споживачів Європи в стислий термін можлива завдяки використанню вільних потужностей системи газопроводів "Торжок-Мінськ-Івацевичі".
"Після визначення потреби Європи в додаткових обсягах природного газу і наявності ресурсів у Російській Федерації можливе ухвалення рішення щодо подальшої реалізації проекту - будівництва 766 км газопроводу від Несвижа до Торжка (Росія) і 10 компресорних станцій", - уточнив представник компанії суть другого етапу.
Прем'єр-міністр Білорусії Сергій Сидорський 17 січня в Москві під час газового саміту нагадав про зацікавленість Білорусії в будівництві на її території другої нитки трансконтинентального газопроводу "Ямал-Європа". Він підкреслив, що ситуація навколо поставок російського газу через Україну показала особливу значимість газопроводу "Ямал-Європа" як надійного маршруту доставки російського газу в Європу.
За його словами, "Ямал-Європа-2" може бути введений в експлуатацію через 1-1,5 роки при менших фінансових витратах у порівнянні з іншими проектами. С.Сидорський також заявив про готовність влади Білорусії запропонувати Росії "максимально вигідні" умови будівництва газопроводу і почати відповідний діалог з Європою. Причому існує можливість збільшення обсягів поставок уже під час будівельних робіт, відзначив прем'єр.
Будівництво трансконтинентального газопроводу "Ямал-Європа" було почато в 1996 році. Білоруська ділянка довжиною 575 км була введена в експлуатацію в 1999 році. У цей час газопровід функціонує в однонитковому варіанті, проектна річна потужність прокачування становить 33 млрд кубометрів (виведений на проектну потужність в 2006 році). На білоруській території розташовано 5 компресорних станцій - "Несвижська", "Слонимська", "Крупська", "Мінська" і "Оршанська".
Загальна довжина газопроводу становить більше 2 тис. км. Газопровід проходить по території Росії, Білорусії, Польщі, Німеччини.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас