Тимошенко вважає домовленості з Росією щодо газу перемогою України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко вважає домовленості з Росією щодо газу перемогою України

Енергетика
1537
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вважає результати домовленостей, досягнутих з російською стороною щодо постачання газу в Україну та умови його транзиту в Європу, перемогою України. Про це Тимошенко сказала, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів у середу.
"Україні, уряду, удалося вийти із цієї складної ситуації з результатами, які є перемогою України", - сказала вона.
Вона підкреслила, що Україна домовилася про перехід з 1 січня 2009 року з російською стороною на формульний підхід визначення умов постачання газу в Україну і його транзиту в Європу.
Угоди укладені з Росією на 10 років виключають протягом цього строку проблеми в постачаннях газу в Україну.
За словами Тимошенко, Україна, крім Білорусі, одержала найкращі умови постачання газу серед усіх країн, що одержують російський газ.
Крім того, за словами прем'єра, Україна домовилася про найбільш дешевий технічний газ необхідний для надання транзитних послуг.
Тимошенко висловила здивування критикою, висловленою на адресу уряду за результатами домовленостей щодо газу з російською стороною.
"Це дійсно унікальні умови для України і мені дуже дивно, що люди, які дуже добре розбираються в результатах, які досягнуті, сьогодні мають нахабність заявляти про те, що там десь порушені інтереси України", - сказала вона.
Вона також відзначила, що єврокомісар Андріс Пібалгс дав високу оцінку результатам домовленостей, досягнутих українською стороною з російської і спростував заяви Росії про несанкціонований відбір Україною газу в 2009 році, тим самим відновивши імідж України як надійного транзитера газу в Європу.
Тимошенко також вважає, що умови постачання газу в Україну в 2009 дозволяють українським підприємствам зберегти свою конкурентоспроможність і дають відстрочку на рік підготуватися до переходу на ринкову ціну на газ.
Як повідомляло агентство, Президент Віктор Ющенко вважає програшем для України ціну на газ 360 доларів за тис. куб. м у січні-березні 2009 року.
Голова Секретаріату Президента Віктор Балога критикує Тимошенко за непрозорість угод, які Україна і Росія підписали в газовій сфері.
19 січня "Нафтогаз" і російський "Газпром" підписали контракти про постачання газу в Україну і його транзит на 2009-2019 роки.
Закупівельні ціни будуть переглядатися щокварталу з урахуванням цін на нафту та нафтопродукти.
Ставка транзиту на 2009 складе 1,7 долара за тис. куб. м.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас