"Ъ": Вектор північний — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Вектор північний

Енергетика
2244
У Чернігові відбулася зустріч президентів України і Білорусії Віктора Ющенка та Олександра Лукашенка. Їх переговори тривали більше чотирьох годин і, на думку глав обох держав, виявилися дуже успішними. Вони домовилися про поставки електроенергії в Білорусію, її транзит в країни Балтії і будівництво нового нафтопроводу для каспійської нафти. У ході підсумкової прес-конференції Ющенко прокоментував газові домовленості України та Росії.
Робочий візит Олександра Лукашенка в Україну готувався з початку 2006 року. Не менше п'яти разів Київ і Мінськ погоджували дати, але щораз візити зривалися - то через політичну кризу, то через непогодженість підсумкових документів. У зв'язку з цим у МЗС неофіційно навіть говорили про кризу взаємин України та Білорусії. Імовірно, тому в результативність вчорашньої зустрічі президентів мало хто вірив.
Скепсис демонстрували навіть співробітники протокольних служб глав держав, які домовилися, що зустріч Віктора Ющенка та Олександра Лукашенка у форматі тет-а-тет протриває менш години. Ще 15 хвилин приділялося на переговори в розширеному складі за участю урядових делегацій.
Головні питання порядку денного стосувалися енергетики. Віктор Ющенко та Олександр Лукашенко почали говорити на цю тему ще при зустрічі на ґанку готелю "Придеснянська", в якому пізніше відбулися їх офіційні переговори.
- З газом проблем немає, правда? - насамперед поцікавився білоруський лідер, потискуючи руку українському колезі.
- Ні, все в порядку! - бадьоро запевнив його Віктор Ющенко. Однак Лукашенко демонстрував непідроблений інтерес.
- А у вас холодно було в ті дні? - уточнив він, мабуть, маючи на увазі період припинення поставок російського газу.
- Максимум 20-22 градуси морозу, - не моргнувши оком, відповів Ющенко.
Олександр Лукашенко у відповідь розсміявся, оцінивши цей дипломатичний пасаж. Лід у відносинах було розтоплено. Відразу після цього президент Білорусії перейшов з президентом України на "ти".
- А, так тому ти й не хвилювався. Це ж зовсім не холодно! - широко посміхнувшись, додав Олександр Лукашенко.
Одним з основних і найбільш погоджених економічних питань було співробітництво в сфері електроенергетики. "Планується, що ми відновимо поставки електроенергії в Білорусію в обсягах понад 3 млрд кВт•г на рік. А от що стосується ціни, про це ще потрібно домовитися", - повідомив перший віце-прем'єр Олександр Турчинов, додавши, що Україна планує також скористатися транзитним потенціалом Білорусії для експорту електроенергії в країни Балтії.
Джерела в секретаріаті президента відзначали, що Віктор Ющенко має намір запропонувати Олександру Лукашенку спільне будівництво гілки нафтопроводу з Брод до литовського нафтопереробного заводу Мажейкю через територію Білорусії. Однак члени офіційних делегацій дуже скептично оцінюють перспективу такої домовленості.
Так, Турчинов заявив, що про це можна буде говорити тільки після переходу трубопроводу Одеса-Броди в аверсний режим, а для цього, на його думку, поки немає економічних передумов. Його колега, перший заступник прем'єр-міністра Білорусії Володимир Семашко, також повідомив журналістам, що його країні такий проект невигідний.
На диво всіх присутніх, переговори Віктора Ющенка та Олександра Лукашенка затяглися. Замість запланованих 60 хвилин вони спілкувалися майже чотири години, а після закінченя зустрічі тет-а-тет витратили ще півгодини на бесіду в присутності членів офіційних делегацій. На підсумкову прес-конференцію президенти вийшли у відмінному настрої і відразу ж заявили, що переговори виявилися успішними.
"Ми зняли всі старі проблеми у взаєминах і домовилися про спільну роботу в майбутньому. Як ви розумієте, обговорювалися також питання, які не планувалися, а виникли в ході переговорів",- повідомив Лукашенко. Ющенко підтвердив його слова, додавши, що вважає білоруського лідера своїм другом.
Після вступного слова глав держав стало зрозумілим, що вони дійсно провели час не даремно. Тільки для перерахування питань, з яких досягнуті домовленості, президентам знадобилося близько 20 хвилин. У їх числі - спільні заходи щодо подолання наслідків економічної кризи та активізації торгівлі (зокрема, пропонується ввести механізм перехресного кредитування виробників у гривні і білоруських рублях зусиллями українського та білоруського центробанків відповідно). Було також вирішено декілька питань гуманітарного і трансграничного співробітництва - наприклад, продовжено термін перебування українців у Білорусії без реєстрації.
Важливі домовленості були досягнуті в галузі енергетики. Президенти пообіцяли, що "у найближчий час" відновляться поставки електроенергії в Білорусію, а потім налагоджений її транзит у Литву, для чого Олександр Лукашенко пообіцяв побудувати відсутні ділянки ліній електропередачі. Але найбільш несподіваною виявилася домовленість президентів про намір Мінська брати участь у створенні Євро-Азіатського нафтотранспортного коридору (ЄАНТК) для поставок каспійської нафти в країни Балтії і на білоруський нафтопереробний завод у Мозирю.
- До квітня ми виходимо на реальних постачальників нафти для ЄАНТК, - пообіцяв Віктор Ющенко.
- Ільхам Алієв (президент Азербайджану) говорив, що цього року нафта з'явиться, - підтримав його Олександр Лукашенко. - Повинен сказати, що мене часто запитували, чим нам вигідний проект Одеса-Броди. Я тепер хочу сказати: це точно буде вигідно!
Після завершення прес-конференції Віктор Ющенко прокоментував підписаний напередодні контракт на поставку російського газу в Україну, назвавши його невигідним для України, а вартість газу - завищеною.
- Вам би наші проблеми, а нам - ваші! - раптом перебив його Лукашенко. - Маючи 30 мільярдів кубів (газу) під землею так ще 20 - власного видобутку, ви ще на ціну скаржитеся! Я знаю, що Україна будь-яку ціну переварить у таких умовах!
- Олександр Григорович, у чужих руках пірог завжди більший, - заперечив йому Віктор Ющенко, після чого підсумував: - Увесь світ вже виніс уроки. Тепер ніхто не буде без оглядки вірити в дотримання домовленостей. Я ж хочу, щоб не виглядало так, що це був маленький конфлікт, що закінчився сьогодні об 11 ранку. Обіцяю - українська нація не забуде цієї газової війни.
Сергій Сидоренко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас