Господарі кеша — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Господарі кеша

2310
Фонди прямих інвестицій - джерело "живих" грошей і остання соломинка для компаній середнього бізнесу, обтяжених великими боргами. У зоні особливої уваги, вчорашні лідери ринку злиттів і поглинань, які стрімко дешевшають - ритейл і нерухомість, фінансовий роздріб і FMCG-cегмент.
Криза на фінансових ринках, як і припускали аналітики, вийшла за локальні рамки фондових бірж і банків і перекинулася на інші галузі української економіки. При цьому песимісти кажуть не просто про уповільнення темпів зростання, і навіть не про стагнацію, а про можливе скорочення, а то й закриття цілих виробництв. У пошуках грошей продається все зайве. Активи падають у ціні.
Оптимісти стверджують, що криза може виявитися короткочасною, щоправда, лише за тієї умови, що вдасться вирішити боргову проблему українських підприємств. Однак поки компанії сподіваються лише на державу. Грошей в уряду сьогодні не просить тільки ледачий. Але, як відомо, зайвих грошей не буває, а в держави їх сьогодні як ніколи мало. От і виходить, що криза ліквідності на фінансових ринках істотно змінить український ринок. Одним з основних (і чи ледве не єдиним) джерелом капіталу для вітчизняних компаній стануть кошти фондів прямих інвестицій (ФПІ).
Дисконт-центр
На думку ринку, для ФПІ зараз найбільш сприятливий час для інвестування в українські компанії. "Час для покупки активів в Україні зараз дуже вдалий, адже їх вартість набагато нижче, ніж до кризи", - вважає управляючий директор Icon Private Equity Кирило Дмитрієв, який уклав торік три угоди в Україні (банки "Кредит-Дніпро", "Дельта" і велика агрокомпанія).
Однією ж з умов вибору об'єктів для інвестування є можливість здійснення контролю над ними на управлінському рівні. Таким чином, об'єктами для прямих інвестицій не зможуть стати металургійні активи, підприємства електроенергетики або машинобудівні компанії. Але ФПІ потенційно можуть інвестувати в сільське господарство, харчову промисловість, легке машинобудування, роздрібну торгівлю, страхові компанії і невеликі банки.
Але ж ще зовсім нещодавно ФПІ, які виникають в Україні, сприймалися багатьма фінансистами з іронією. Приватному фонду було складно довести, що його пропозиція краща, ніж дуже дешевий кредит у західному банку, IPO або випуск облігацій. З початком кризи ліквідності ринок вже став "ринком покупця". І тепер компаніям доводиться доводити, що їх активи привабливі.
"Компанії пропонують за свої боргові папери ставки в 30%, але навіть під таку прибутковість вони не можуть знайти фінансування", - говорить інвестиційний менеджер Станіслав Гудь. У такій ситуації ФПІ дійсно можуть виступити в ролі рятівників бізнесу. "Для багатьох компаній єдиним способом фінансування своєї діяльності в нинішніх умовах стає продаж часток бізнесу стороннім інвесторам, і фонди прямих інвестицій можуть виступити такими інвесторами", - говорить експерт.
Прямі інвестиції володіють цілою низкою переваг у порівнянні з кредитами банку. Природно, це більше дешевий фінансовий ресурс, ніж кредитний. Крім того, він ще й більш тривалий. Дуже невелика кількість банків готова кредитувати середній бізнес на терміни, що перевищують один рік, а коли мова йде про прямі інвестиції, середній термін інвестування оцінюється в три-чотири роки. Ну і, напевно, один з найсуттєвіших моментів - готовність ФПІ, зацікавлених в істотній капіталізації своєї частки, вкладати інтелектуальні і людські ресурси в підприємство.
Порятунок компаній шляхом їх викупу з великим дисконтом у довгочасній перспективі може показати дуже високий рівень рентабельності таких фондів. Однак зрозуміло, що тепер доведеться міняти пріоритети: якщо раніше ставка робилася на безумовне зростання ринку, то зараз - на якість управління і кардинальне перекроювання бізнес-моделей у компаніях, які купують. Відповідно до різних оцінок, середня очікувана прибутковість, на яку зараз орієнтуються ФПІ, становить приблизно 35-45% від обсягу інвестицій, а деякі більш спеціалізовані фонди очікують прибутковість з інвестицій у розмірі до 100%.
Та все-таки поки управляючі воліють вичікувати, тому що нинішні власники компаній поки ще контролюють ситуацію і не готові задешево поступатися своїми активами. Втім, квапитися з покупками тим, хто має вільні кошти, можливо, і не варто.
"По-перше, цінові очікування власників компаній, що представляють інтерес для фондів прямих інвестицій, залишаються завищеними і не враховують повною мірою корекцію вартості активів через зниження темпів зростання виторгу і прибутковості цих підприємств у майбутньому. По-друге, багато глобальних інвесторів почали перерозподіл фондів на користь інших класів активів", - говорить Томас Дикс, керівник групи супроводу угод КПМГ у Росії і СНД.
Та все-таки на яку суму можуть розраховувати українські компанії? Якщо казати про обсяг ринку ФПІ, то він залишається таємницею за сімома замками. Управляючі відповідають, що проблема в оцінці обсягу цих грошей ускладнена наявністю цілої низки різних типів фондів. Але якщо зробити деякі прикидки, то на даний момент місткість ринку ФПІ можна оцінити десь у два мільярди доларів. Щоправда, в реальності із заявлених обсягів фонди володіють у найкращому разі третиною цієї суми.
Інакше кажучи, українські компанії можуть розраховувати на те, що в їх бізнес ФПІ в найближчі місяці можуть інвестувати до $700 млн. Не так вже й багато, з огляду на те, що сума їх коштів однаково не компенсує вихід з ринку декількох мільярдів доларів кредитів і боргових інструментів українських та іноземних банків.
Поле чудес
В яких же секторах можна чекати появи ФПІ? По суті фонди прямих інвестицій залишаються нишевими інвесторами, і, на наш погляд, їм будуть цікаві компанії, які знаходяться у стані пред-IPO, так і компанії середньої капіталізації. Різниця тільки в тимчасовому обрії інвестицій. У капітал компаній, які готуються до публічного розміщення, можна ввійти на один-два роки. У компанії, що розвиваються, ФПІ можуть ввійти на більше тривалий термін - п'ять-сім років.
Сектори, які цікаві фондам прямих інвестицій, - це роздріб, фінансові організації, невеликі банки і, напевно, все те, що пов'язане з товарами народного споживання - супермаркети, аптечні мережі. Business to business не такий цікавий сам по собі. У стратегічні сектори, як вже було згадано - нафта, газ, метали, private equity funds зайти не можуть, оскільки там багато великих національних та іноземних компаній. Тому якщо й казати про сектори, де ФПІ будуть працювати, то це роздріб.
В'ячеслав Мироненко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас