МЗС РФ: Реакція українського МЗС у зв'язку із ситуацією в газовій сфері має не цілком здоровий характер — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЗС РФ: Реакція українського МЗС у зв'язку із ситуацією в газовій сфері має не цілком здоровий характер

Енергетика
1439
Реакція Міністерства закордонних справ України у зв'язку з ситуацією, яка мала місце в російсько-українських відносинах в газовій сфері, має не цілком здоровий характер. Такий коментар розповсюдив департамент інформації і друку російського зовнішньополітичного відомства у зв'язку з опублікованою 20 січня заявою МЗС України. На думку російської сторони, в ній містяться "бездоказові звинувачення російської сторони в нібито спланованій "газовій атаці" з метою дестабілізувати внутрішню ситуацію на Україні, а також в здійсненні неприхованого тиску на Україну".
Як наголошується в повідомленні МЗС РФ, "зміст і тон заяви контрастує з позитивними оцінками, які в даний час лунають в Європі у зв'язку з врегулюванням між РФ і Україною проблеми, викликаною зупинкою в січні ц.р. транзиту природного газу через територію України".
Разом з тим, МЗС РФ підкреслює, що російська сторона висловлює задоволення досягнутими 19 січня домовленостями і підписанням між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" документів по всьому комплексу питань, пов'язаних з постачаннями природного газу в Україну і з транзитом природного газу до Європи. "Вважаємо, що вказані домовленості відповідають принципам ринкової економіки, мають взаємовигідний характер і виконуватимуться українською стороною", - йдеться в коментарі російського МЗС.
"Сама заява МЗС України демонструє, що зовнішньополітичне відомство цієї країни, на жаль, не налаштоване на конструктивну взаємодію", - зазначає зовнішньополітичне відомство РФ.
Нагадаємо, напередодні МЗС України заявило, що Кремль послідовно здійснює неприкритий тиск на Україну за її незалежну зовнішню і внутрішню політику. Зокрема, МЗС відзначає, що прикладом такого тиску є "спланований характер газової атаки РФ з метою дестабілізувати внутрішню ситуацію в Україні, зруйнувати її газотранспортну систему". "Навіть після фіаско в реалізації цих планів щодо свого "стратегічного партнера" і в підбурюванні проти України її європейських партнерів, російська влада і надалі не знаходять в собі сили зупинити інформаційний тиск на Україну", - сказано в заяві українського МЗС.
Крім того, українське зовнішньополітичне відомство нагадує про вислови посла РФ на Україні Віктора Черномирдіна, який "вкотре в зневажливому тоні коментує внутрішню ситуацію в Україні".
Нещодавно в ефірі одного з російських телеканалів В.Черномирдін розкритикував позицію України в питанні транспортування газу і заявив про можливість в перспективі "обійти" країну при транзиті російського газу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас