Україна впритул наблизилась до дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна впритул наблизилась до дефолту

Казна та Політика
26286
Експерти ООН підготували доповідь про економічну ситуацію у світі. Відповідно до їх даних, найгірше йдуть справи в Україні. Країна катастрофічно втрачає довіру інвесторів. Україна вийшла у світові лідери з падіння промвиробництва, зі зростання інфляції, знецінювання національної валюти і падіння фондового індексу. Про падіння довіри інвесторів свідчить і різке зростання прибутковості українських держоблігацій
Підливають олії у вогонь і не зовсім веселі прогнози на 2009 рік.
За даними економістів ООН, зростання економіки знизиться до 2,1%, безробіття збільшиться у два рази - до 6%, а інфляція залишиться на рівні 2008 року. На відміну від фахівців ООН, українські експерти менше схильні драматизувати ситуацію. Вони вважають, що в нас є час - основні виплати боргу припадають на 2010-2011 роки.
Про ймовірність дефолту України в 2009 році свідчить і різке зростання прибутковості українських держоблігацій. Прибутковість державних облігацій України, загальний обсяг яких становить 105 мільярдів доларів, в останні 4 місяця зросла до 30%.
Для порівняння: ще за місяць до дефолту 1998 року середня процентна ставка з облігацій Росії була більш ніж в 2 рази нижчою (10,8%). Крім того, за даними аналітиків, ціни CDS (страховок від дефолтів з облігацій) з українських паперів за минулий рік підскочили більш ніж в 10 раз - з 238 до 2535 базисних пунктів.
Оптимізм є
Втім, українські експерти не схильні драматизувати ситуацію. "На сьогоднішній день золотовалютні резерви України дозволяють нам дивитися в майбутнє з обережним оптимізмом. Але з іншого боку, зрозуміло, що ситуація досить складна і в нашій економіці проявляються проблеми, які проявлялися в економіках латиноамериканських країн перед дефолтом", - відзначає Ігор Бураковський, директор Українського інституту економічних досліджень і політичних консультацій.
Насамперед, частка держборгу України становить усього близько 12% ВВП, що значно нижче, ніж у країн з аналогічним рівнем кредитного рейтингу. Крім того, найближчі виплати за державними єврооблігаціям припадають лише на 2011 рік, а в 2009-му держава повинна виплатити міжнародним кредитним організаціям тільки 1,8-1,9 мільярда доларів.
"Державний борг не становить особливого ризику, - відзначає Андрій Пархоменко, економіст інвесткомпанії "Конкорд Капітал". - Ризик становить корпоративний борг. Найголовніший фактор - це те, що більша частина цього боргу не зможе бути рефінансована через неможливість знайти кошти за кордоном". За оцінкою Нацбанку, сукупний корпоративний борг становить 30-40 мільярдів доларів.
На думку аналітиків, основну роль у різкому зростанні прибутковості українських держоблігацій зіграли не фундаментальні фактори, а страх і нерозуміння ситуації. "Інвестори прагнуть уникнути ризику, тому дуже часто за будь-якою ціною продають ризикові активи, у які входять і українські облігації. Це масова паніка", - пояснює Пархоменко.
Головним же поштовхом до недовіри стала внутрішня політична криза в Україні. "Західні інвестори так песимістично оцінюють Україну через проблеми з виконанням бюджету на 2009 рік - у ньому закладені нереальні цифри доходів і роздуті видатки", - вважає Мар'ян Федоришин, аналітик компанії "Аструм Інвест Менеджмент".
Економіка в мінусі
Крім оцінки ризику дефолту країн світу, експерти ООН підготували також прогноз розвитку економіки в 2009 році. Із чотирьох найбільших країн СНД (Росія, Білорусь, Казахстан і Україна) світова економічна криза найбільшою мірою позначиться на показниках України, найменшою - Білорусі. Автори доповіді прогнозують в 2009 році зниження темпів зростання економіки Білорусі до 8%, Росії - до 4,8%, Казахстану - до 4%, України - до 2,1%.
Основними причинами тенденції експерти називають падіння цін на нафту та метали, погіршення інвестиційного клімату і зниження споживання. Експерти ООН також пророкують збільшення в багатьох країнах СНД безробіття - в основному у зв'язку зі скороченням обсягів будівництва.
Очікуваний рівень безробіття в Україні досягне 6,4%, проти 3% за підсумками грудня 2008 року. На думку ж аналітиків, 2009 рік буде дійсно дуже важким для України. "ВВП однозначно піде в мінус. Про величину цього мінуса можна буде судити в першому кварталі, - прогнозує Бураковський. - Безробіття ж може стати великою соціальною проблемою".
Катерина Буганова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас