Димова завіса — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Димова завіса

792
Паління дорожчає - з початку лютого в країні почнуть діяти нові акцизні ставки на сигарети, які планується поступово підвищувати аж до 2011 р. Виробники вже заявили, що за пачку тютюнових виробів споживачеві доведеться доплачувати не менше 1 грн., що напевно змусить багатьох перейти на більш дешеві марки. Втім, на допомогу прийдуть бабусі - очікується, що вал нелегальної продукції з Росії і Молдови виросте в декілька разів.
Депутати вкотре вирішили підлатати бюджетні діри за рахунок курців. 10 січня був оприлюднений Закон "Про внесення змін у деякі закони з питань акцизного збору", що передбачає поетапне збільшення акцизного збору на сигарети.
З 1 лютого податок на тютюнові вироби з фільтром підвищиться на 25% - до 37,5 грн. за тисячу штук, без фільтра - до 15,6 грн. З липня нинішнього року ставки зростуть до 45 і 19,5 грн. відповідно. А з початку наступного року тютюнникам доведеться платити за тисячу сигарет з фільтром 52 грн., без фільтра - 27 грн., з 2011 р. - 60 грн. і 35 грн. відповідно.
Даний документ можна вважати компромісним варіантом. У грудні минулого року ВР розглядала і навіть схвалила в першому читанні більш жорсткий законопроект №381, що передбачає підвищення акцизів відразу у два-три рази (до 60 грн. на сигарети з фільтром і до 25 грн. - без фільтра). Законопроект містив і нову подвоєну ставку акцизу на сигари і сигарили (60 грн. за 100 шт.), а суму податку з обсягів реалізації планувалося підняти з 8 до 20%.
Однак в останній момент нардепи почули аргументи тютюнників, які стверджують, що настільки різке збільшення податків приведе до істотного подорожчання сигарет (очікувалося, що мінімальна вартість пачки тютюнових виробів буде становити не менше 4 грн., а деякі марки подорожчають до 15-18 грн.). Це могло б привести до лавиноподібного зростання частки контрафактної продукції.
Ухваливши план поетапного підвищення ставок, ВР розраховує не тільки захистити внутрішній ринок від контрабанди, але й наповнити держбюджет. Очікується, що цього року держава одержить від тютюнників 19 млрд грн. проти 11,1 млрд минулого.
Останній раз акциз на сигарети піднімався у вересні. І хоча, як говорить менеджер з регуляторних питань компанії "Бритіш Американ Тобакко Україна" Володимир Блохін, поки реальні втрати галузі не підраховані, про структурні зміни на ринку вже можна говорити, тому що виробники фіксують випадки підробок своєї продукції. Тому чергове нововведення тютюнники оцінюють неоднозначно.
Директор з корпоративних зв'язків ЗАТ "Філіп Морріс Україна" Костянтин Рябенко вважає підвищення акцизу на тлі фінансової кризи досить ризикованим кроком.
Разом з тим експерт позитивно оцінює той факт, що закон передбачає поетапне збільшення податків, дозволяючи компаніям будувати довгострокові плани. Володимир Блохін відзначає, що документ прийнятий з порушенням законодавства про оподатковування, відповідно до якого будь-які фіскальні зміни повинні вводитися не пізніше ніж за шість місяців до початку нового бюджетного року. На його думку, підвищення акцизів на тлі подорожчання тютюнової сировини і проблем з кредитами змусить виробників переглянути відпускні ціни - пачка сигарет подорожчає як мінімум на 1 грн. Продукція за новими цінами з'явиться у вітчизняному роздробі вже в лютому.
Експерт прогнозує, що зростання вартості сигарет на тлі зниження купівельної спроможності населення приведе до зміни структури ринку - продажі поступово будуть зміщуватися в більш низькі цінові сегменти. Директор з корпоративних питань "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна" (JTI) Дмитро Редько також оцінив передбачуваність закону.
Однак він стурбований тим фактом, що тепер акцизи на сигарети в нашій країні будуть вищими, ніж аналогічні ставки в РФ (у гривневому еквіваленті порядку 35,3 грн./тис. шт.) і Молдові (4,43 грн.), що напевно привабить контрабандистів.
Людмила Ксьонз
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас