Індекси в Європі знизилися в понеділок на 0,9-1,3%, акції RBS звалилися на 67% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекси в Європі знизилися в понеділок на 0,9-1,3%, акції RBS звалилися на 67%

Фондовий ринок
81
Фондові індекси в Європі знизилися в понеділок на 0,9-1,3% на побоюваннях інвесторів, що урядові заходи, спрямовані на підтримку фінансової галузі, недостатні для запобігання подальшого ослаблення світової економіки, повідомило агентство Bloomberg.
Значення індексу Dow Jones Stoxx 600 зменшилося до закриття торгів на 1,7%. За останні дев'ять торговельних сесій індикатор втратив 11%.
Міністерство фінансів Великобританії вводить нову програму гарантій і покупки банківських активів обсягом 50 млрд фунтів стерлінгів ($74 млрд) у рамках чергового етапу антикризових заходів, загальний обсяг якого перевищить 100 млрд фунтів.
Відповідно до нового плану, Мінфін і Банк Англії збираються відгородити банки від збитків, пов'язаних з "токсичними активами", що зависли на їхніх балансах. Оскільки виділені до даного моменту 500 млрд фунтів стерлінгів ($740 млрд) не змогли зупинити обвал вартості банківських акцій і посилення економічного спаду у Великобританії, уряд планує запропонувати банкам низку нових заходів, включаючи страхування, що дозволить обмежити збитки фінкомпаній у зв'язку з іпотекою та іншими видами кредитування.
"Багато ініціатив було оголошено для британських банків, але ми розчаровані тим, що не бачимо повної ліквідації "поганих активів" з балансів", - відзначає аналітик JPMorgan Chase & Co. Карла Да Сильва.
Негативно вплинув на ринок також прогноз Європейської комісії, опублікований у понеділок.
ВВП єврозони, відповідно до доповіді ЄК, знизиться в 2009 році на 1,9% - перше падінням економіки за підсумками року з моменту введення в обіг євро в 1999 році. У листопаді Єврокомісія прогнозувала зростання ВВП регіону на 0,1% цього року.
У четвертому кварталі 2008 року економічний спад підсилився. За даними ЄК, ВВП єврозони в жовтні-грудні впав на 1,5% після зниження на 0,2% у попередні два квартали.
Крім того, міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's знизило суверенний кредитний рейтинг Іспанії на один щабель - до "АА+" з "ААА", оскільки перша рецесія в економіці країни за 15 років збільшує дефіцит бюджету. Агентство привласнило "стабільний" прогноз рейтингам Іспанії.
Ціна акцій Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS) впала на 67% після того, як банк оголосив, що його збиток за підсумками минулого року може досягти 28 млрд фунтів стерлінгів ($41 млрд).
Збиток у розмірі 7-8 млрд фунтів буде зафіксований у результаті додаткових списань зі структурних боргових зобов'язань, що знецінилися в результаті загострення кредитної кризи в останні три місяці 2008 року. Крім того, втрати банку по активах ABN Amro, придбаних незадовго до початку фінансової кризи, складуть від 15 до 20 млрд фунтів стерлінгів.
Вартість акцій Barclays знизилася на 10%, навіть незважаючи на позитивний прогноз. Відповідно до очікувань британського банку, його доналоговая прибуток в 2008 році перевищить прогнози аналітиків, що становлять 5,3 млрд фунтів стерлінгів ($7,8 млрд).
Котирування паперів найбільшого німецького банку Deutsche Bank опустилися до кінця сесії на 11%, провідного іспанського банку Santander - на 4,9%.
Акції BASF подешевіли на 4,6%. Найбільший у світі нафтохімічний концерн BASF SE скоротив виробництво і заявив про можливості проведення додаткових скорочень співробітників. Причиною цього є те, що споживачі в галузях, що зазнають нещасть, таких як автомобільна і будівельна, скорочують запаси.
Продажі BASF з кінця листопада були такими, що розчаровують. При цьому головний виконавчий директор компанії Юрген Гамбрехт заявив, що не бачить ознак відновлення.
Котирування акцій Cie. Financiere Richemont AG, найбільшого у світі виробника ювелірних виробів, упали на 3,9%. Продажі компанії в третьому кварталі знизилися на 7% через скорочення витрат споживачами в Європі і Північній Америці.
У той же час вартість паперів Deutsche Post піднялася на 0,5% на повідомленні про те, що операційний прибуток компанії в 2008 році склав 2,4 млрд євро, що виявилося вище запланованого рівня.
Всі 18 основних фондових індексів країн Західної Європи знизилися за підсумками торгів 19 січня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас