Гривня падає - металурги радіють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня падає - металурги радіють

5082
У грудні минулого року вітчизняним металургам удалося збільшити обсяги виробництва після чотиримісячного падіння. За даними Держкомстату, у грудні в порівнянні з листопадом виробництво сталі збільшилося майже на 40%, чавуну - на 30%, прокату чорних металів - на 31,7%.
За словами як виробників, так і аналітиків, ситуація в металургії України покращилася з кількох причин. Насамперед вітчизняним сталеварам допомогла девальвація гривні. Національна валюта, що знецінилася, дозволила виробникам сформувати вигідні експортні ціни.
До того ж більш привабливим український метал став завдяки здешевленню виробничої сировини - руди та коксу. Приміром, у грудні в порівнянні із серпнем вартість коксівного вугілля впала більш ніж у чотири рази - з 600-700 до 150 доларів за тонну.
Ще одна причина зростання виробництва в грудні минулого року - збільшення попиту з боку металотрейдерів. " До грудня на складах торговців чорними металами виник дефіцит металопродукції. Це вплинуло на те, що виробництво трохи збільшилося. На нашому підприємстві попит виріс на сляби, чавун, деякі види прокату. Таким чином, якщо в листопаді ми працювали на третину потужностей, то в грудні - уже на половину", - розповідає прес-секретар ММК ім. Ілліча Сергій Магера.
Сьогодні вітчизняні металурги, крім традиційних для України ринків збуту - країн СНД, Центральної Європи, Північної Африки і Перської затоки, починають активно завойовувати Австралію та Азію. "На цих ринках Україна насамперед буде конкурувати з Росією і Китаєм. Але так як гривня девальвувала більше, ніж рубель, українські метпідприємства мають непогані шанси виграти конкурентну боротьбу", - розповідає аналітик інвесткомпанії "Драгон Капітал" Сергій Гайда.
Для української металургії, яка експортує більше 80% продукції, долар, що саме подорожчав усередині країни, дозволив покращити свої позиції на світовому ринку металів.
Газові проблеми
У січні металургійні підприємства зіштовхнулися з новою проблемою - дефіцитом газу. За словами генерального директора ПО "Металургпром" Василя Харахулаха, поставки природного газу на меткомбінати України в цьому місяці скоротилися на 50%.
Однак і з цієї ситуації вітчизняні виробники знайшли вихід. Як відомо, "Азовсталь" і Єнакіївський металургійний завод у жовтні-листопаді минулого року у виробництві чавуну природний газ замінили коксом. А на початку цього місяця кокс у виробництві почали використовувати і на "Арселор Міттал". Усі три підприємства мають власні потужності з виробництва коксу.
На думку експертів, якщо ціна газу для підприємств у першій половині цього року зросте, виробникам буде вигідно перейти на кокс за умови, що вартість останнього буде залишатися стабільною. Як стверджує Харахулах, уже в цьому місяці на кокс може перейти більшість металургійних заводів України, що у свою чергу дозволить збільшити обсяги виробництва вітчизняних коксохімів.
Січень буде гіршим за грудень
Щодо прогнозів січневих результатів вітчизняної металургії думки експертів розходяться. Так, на думку аналітиків "Драгон Капітал", ситуація на ринку найближчим часом буде залишатися на грудневому рівні. А от на ММК ім. Ілліча дотримуються іншої думки.
"Обсяги виробництва в січні будуть нижчими, ніж у грудні. Сьогодні немає постійного попиту на товар і позитивна груднева тенденція вже не виправдовується в січні", - вважає прес-секретар підприємства.
Олексій Мужчина
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас