Лукашенко хоче перевести транзит газу у Білорусію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко хоче перевести транзит газу у Білорусію

Енергетика
729
Білорусь ініціює будівництво газопроводу " Ямал-Європа-2" для збільшення транзиту російського газу в Європу через білоруську територію.
З відповідною ініціативою виступив прем'єр-міністр Білорусі Сергій Сидорський під час пленарного засідання Московської міжнародної конференції з питань забезпечення доставки російського газу споживачам у Європі (стенограма виступу Сидорського розміщена на офіційному сайті Ради міністрів Білорусі).
"Білорусь вважає, що з економічної точки зору найбільшу ефективність становить проект будівництва газопроводу " Ямал-Європа-2". Підкреслюю, що для реалізації цього проекту в нас уже є необхідна договірно-правова основа, вирішені питання землевідведення. Більше того, існує можливість введення другої нитки в експлуатацію окремими ділянками шляхом підключення до технологічних перемичок на першій нитці і, відповідно, поступового збільшення транзиту російського природного газу вже під час будівельних робіт і, таким чином, збільшення поставок газу в Європу в максимально короткий термін", - сказав Сидорський.
Прем'єр-міністр Білорусі підкреслив, що білоруська сторона готова взяти на себе зобов'язання з узгодження будівництва " Ямал-Європа-2" з Польщею та Німеччиною в інтересах транзиту російського газу.
"Білорусь не ставить під сумнів право Росії на прокладання нових маршрутів доставки енергоресурсів своїм європейським партнерам. Однак ситуація, що склалася, показує, що додаткові надійні потужності для транзиту потрібні якомога швидше", - вважає він.
Сидорський відзначив, що розглянуті Російською Федерацією проекти "Північний потік" і "Південний потік" можуть бути реалізовані не раніше 2012 року, а " Ямал-Європа-2" може бути введений в експлуатацію вже через 1-1,5 роки при значно менших фінансових витратах. "Нашому союзникові - Росії - ми готові запропонувати максимально вигідні умови проекту будівництва газопроводу " Ямал-Європа-2". Переговори можна почати в будь-який час. Готові до відповідного діалогу і з європейськими партнерами", - заявив глава білоруського уряду.
Як повідомляв УНІАН, 17 січня в Москві проходила Міжнародна конференція голів держав і урядів з питання постачання російського газу європейським споживачам.
У конференції брали участь делегації кількох країн. Зокрема, вірменську делегацію очолював Президент Вірменії Серж Саргасян, білоруську - прем'єр-міністр Білорусі Сидорський, делегацію Боснії та Герцеговини - голова Ради міністрів Боснії та Герцеговини Ніколо Шпирич, казахську делегацію - прем'єр-міністр Казахстану Карим Махімов, молдавську - прем'єр-міністр Молдови Зінаїда Гречана, сербську - прем'єр-міністр Сербії Мірко Цветкович, турецьку - заступник прем'єр-міністра Туреччини Назим Екрен, чеську - міністр промисловості та торгівлі Чехії Мартін Ржиман, словацьку - міністр економіки Словаччини Любомир Йагнатек.
Європейську комісію представляв комісар ЄС із питань енергетики Андріс Пібалгс.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас