Експерт: Україна перейде на європейську ціну на газ у ІІ кварталі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Україна перейде на європейську ціну на газ у ІІ кварталі

Енергетика
1392
Судячи з відсутності з російського боку тріумфальних повідомлень про "перемогу над Україною", росіяни стримано оцінюють результат газового конфлікту – вони не реалізували левову частину своїх планів.
Таке переконання висловив експерт Школи політичної аналітики при НаУКМА Петро Бурковський, даючи попередню оцінку газовим домовленостям між прем'єр-міністрами України і Росії Юлією Тимошенко і Володимиром Путіним.
За словами експерта, "для України ж перехід на європейську ціну на газ (мінус 20%) фактично відбудеться тільки в другому кварталі, оскільки при нинішній несприятливій ціні уряд зможе використовувати запаси газу, зроблені попередньо в українських газосховищах, і необхідності купувати дорогий російський газ не буде".
На переконання Бурковського, “у другому-третьому кварталі ціна газу буде значно нижчою – у зв'язку із загальним падінням ціни на нафту”. Оціночно, вважає експерт, Україні доведеться платити від 220 до 250 доларів за тисячу кубометрів. “Це більш прийнятна ціна, і до її встановлення в України є всі можливості протриматися. Більше того - коли газ знизиться в ціні, уряд буде мати можливість поповнити власні запаси газу, щоб мати можливість маневру в майбутньому”, - висловив переконання Бурковський.
При цьому він підкреслив, що “надалі контракти на постачання газу будуть укладатися прямо між "Газпромом" і "Нафтогазом" - тобто зі схеми постачання прибрані посередники, що саме по собі вже є позитивним наслідком останніх домовленостей між Тимошенко і Путіним”.
Як повідомляв УНІАН, домовленість про ціну на газ для України і транзитний тариф була досягнута на переговорах прем'єрів України і РФ, які завершилися в ніч на неділю в Москві.
Відповідно до домовленостей Україна може закупити газ у Росії в 2009 році за європейською ціною мінус 20%, при цьому в РФ буде пільговий тариф транзиту газу за ставкою 2008 року. Ціна на газ у першому кварталі 2009 року для країн-сусідів України становить 470 доларів за одну тисячу кубометрів. В 2008 році Україна купувала газ по 179,5 долара за тисячу кубометрів.
Cьогодні прем'єр-міністр України Тимошенко відбула в Москву, де, як очікується, будуть підписані документи про оформлення домовленостей Росії та України в газовій сфері.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас