Соколовський: Україна пропонує Росії синхронний перехід на європейські ціни газу і його транзиту з симетричними знижками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Соколовський: Україна пропонує Росії синхронний перехід на європейські ціни газу і його транзиту з симетричними знижками

Енергетика
1809
Україна знову пропонує Росії в газових переговорах відштовхуватися від колишніх домовленостей про синхронний перехід на ринкові європейські ціни при постачаннях газу в країну і його транзиті через її територію, допускаючи застосування симетричних знижок, повідомив уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.
"Враховуючи унікальні функції української газотранспортної системи в енергозабезпеченні Європи, вважали б економічно виправданим застосування, починаючи з 2009 року як базової ставки транзиту газу через територію України, рівня транзитних ставок, які застосовуються в згаданих країнах", - такий коментар Б.Соколовського газових переговорів, що проходять у Москві, оприлюднений на сайті президента в понеділок.
"Симетричне і синхронне формування знижок на ціну газу і на ставки транзиту, починаючи з 2009 року, відповідало б духу україно-російського стратегічного партнерства та домовленостям, досягнутим в 2008 році на рівні президентів і прем'єр-міністрів обох держав і на корпоративному рівні", - відзначив уповноважений президента.
За його словами, станом на 19 січня в Москві тривають україно-російські переговори про умови постачання газу в Україну і його транзиту через територію країни в 2009-му і наступних роках.
"Українській делегації на чолі з головою правління НАК "Нафтогаз України" Олегом Дубиною, відповідно до чинного законодавства України, дані директиви та повноваження для ведення переговорів і підписання контрактів", - відзначається в повідомленні на сайті президента.
Соколовський підкреслює, що українська сторона виходить із необхідності дотримуватись принципів і домовленості про співробітництво в газовій сфері, досягнутих в 2008 році на рівні президентів, прем'єрів України і Росії та на рівні керівників державних компаній обох країн. За його словами, зокрема, українська сторона, дотримується зобов'язань, зафіксованих міжурядовим меморандумом, підписаним прем'єрами Юлією Тимошенко і Володимиром Путіним, і угодою про принципи довгострокового співробітництва в газовій сфері, підписаною 9 жовтня 2008 року керівниками НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром".
" Відповідно до цих домовленостей і документів закладений симетричний принцип формування ціни на російський природний газ для України і його транзит через територію нашої держави, зокрема, щодо поетапного переходу на ринкові економічно обґрунтовані і взаємопогоджувані ціни на імпортований природний газ і тарифи на транзит", - відзначає уповноважений президента.
Він уточнює, що при формуванні базової ціни на газ для України і базових транзитних тарифів Київ вважав би доцільним застосовувати формули, які використовуються в європейських країнах, подібних Україні за умовами споживання та транспортування природного газу.
"Беручи до уваги тенденції на європейських енергетичних ринках і враховуючи практику формування цін на газ і транзитних ставок, було б логічним і економічно виправданим в 2009 році застосовувати для розрахунків базової ціни на газ для України за принципом "нет-бек", який передбачає, що базова ціна газу на кордоні Україна/РФ повинна б становити різницю між ціною, за яку одержують газ споживачі згаданих країн, і вартістю його транспортування від україно-російського кордону до пунктів передачі і розрахунків, розташованих у країнах Центральної Європи", - говориться в повідомленні.
Як повідомлялося, у понеділок, 19 січня, очікується підписання контрактів між "Газпромом" і "Нафтогазом", після яких повинні бути відновлені як постачання газу в Україну, перервані 1 січня, так і його транзит у Європу, зупинений 7 січня.
Прем'єри двох країн 17 січня домовилися про принципові підходи: ставка транзиту на 2009 рік дорівнює торішній ставці - $1,7 за 1000 куб. м на 100 км, ціна - "європейська ринкова" зі знижкою 20%, а з 2010 року повний перехід на ринкові ціни.
Тимошенко вже вилетіла в Москву для участі в церемонії підписання угод, хоча озвучена Соколовським позиція суперечить зазначеним останнім принциповим домовленостям прем'єрів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас