Європа скептично ставиться до домовленостей щодо газу між Україною та Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа скептично ставиться до домовленостей щодо газу між Україною та Росією

Енергетика
1548
Європейські країни скептично сприйняли домовленості щодо газу, досягнуті прем'єр-міністрами України і Росії напередодні.
Зокрема, Словаччина як і раніше очікує поновлення постачання російського "блакитного палива", у країні зберігається надзвичайна ситуація. Представник прес-служби словацької компанії SPP Любомир Тучшер повідомив про те, що компанія в цей момент очікує підписання остаточної угоди між Києвом і Москвою, яка дозволить повернутися до обумовленого раніше режиму поставок. Поки ж газ у Словаччину поставляють європейські компанії, наприклад, RWE Transgas. Ще наприкінці минулого тижня голова SPP Верндт Вагнер повідомив про те, що Словаччина буде одержувати російський газ через газопровід " Ямал-Європа". Тучшер повідомив про те, що SPP дійсно одержує газ від європейських партнерів, однак вказав на те, що сама компанія не вдавалася в деталі і не з'ясовувала походження цього газу. У той же час він указав на те, що європейські партнери SPP дійсно користуються газопроводом " Ямал-Європа".
За словами Тучшера, обсяги газу, що поставляється в цей час європейськими компаніями, вкрай невеликі і явно недостатні для того, щоб скасувати надзвичайний стан у Словаччині і відновити надання "блакитного палива" промисловим споживачам. Крім того, це "тимчасові заходи", які не можуть компенсувати необхідність у газі, який надавався на основі угод з Москвою. На запитання про те, чи має намір SPP подавати до суду на російську або українську компанію у зв'язку із украй негативними наслідками затримок у поставках, Тучшер відзначив, що зараз це не головна проблема для компанії.
Як повідомляє Platts, представники Чехії, яка в цей час головує в Євросоюзі, вітали повідомленні про досягнення угод, але при цьому висловили занепокоєння щодо них, тому що вже було багато невиконаних обіцянок і домовленостей. Міністр промисловості Чехії Мартін Ріман відзначив, що якщо поставки не відновляться, незважаючи на запевнення з боку прем'єр-міністрів Росії та України, то це приведе до повної втрати довіри до країн-учасників газового конфлікту з боку європейський споживачів.
У свою чергу, німецький імпортер газу Verbundnetz Gas (VNG) заявив, що не одержує російський газ через Україну. Прес-секретар компанії відзначила, що VNG відомо з російських ЗМІ, що Росія та Україна досягли домовленостей, однак поки компанія не має якоїсь нової інформації. При цьому відзначається, що у випадку поновлення поставок, VNG почне одержувати газ протягом 3-4 діб.
Аналогічна ситуація складається в Болгарії та Австрії, де вся інформація надходить поки тільки зі ЗМІ. При цьому представники австрійської компанії OMV відзначили, що країна може почати одержання російського газу через 2-3 доби з моменту поновлення поставок.
Нагадаємо, сьогодні очікується підписання договорів на постачання та транзит російського газу між Газпромом і "Нафтогазом України" після чого Росія має намір відновити постачання "блакитного палива" у Європу через Україну.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас