Литвин: Ціна на газ для України в 2009 р. може скласти 240-250 дол. за 1 тис. куб. м — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвин: Ціна на газ для України в 2009 р. може скласти 240-250 дол. за 1 тис. куб. м

Енергетика
1493
Ціна на газ для України, у випадку підписання контракту на постачання газу з Росії на 2009 р., може скласти 240-250 дол. за 1 тис. куб. м.
Про це заявив на прес-конференції спікер Верховної Ради Володимир Литвин, передає кореспондент РБК-Україна.
За його словами, ціна буде формуватися з урахуванням наступного зниження ціни на газ у відповідності зі зниженням цін на нафту у світі. "Ми виходимо, і будемо сподіватися на те, із цього починали. Цілком очевидно, що якщо буде остаточно з'ясовано питання, кому ж належить газ у сховищах, оскільки в нас іде із цього приводу за цивілізованими мірками, діалог, а за українськими - сварка, то це, можливо, десь може здешевити газ. У межах 10-15 доларів", - повідомив він.
При цьому спікер відзначив, що українську економіку необхідно буде пристосувати до такої ціни на газ.
У той же час Литвин позитивно оцінив результати переговорів між урядами України і РФ з газових питань. На його думку, останні переговори дозволять обом сторонам "вийти з тупика" у цьому питанні. "Що стосується принципових домовленостей, то потрібно тільки чітко одержати всім відповідь на таке питання, чи не буде ця проблема домовленостей, що Україна відразу переходить на європейську формулу ціни на газ, заміщатися поглибленням політичного діалогу, цивілізовано кажучи, а реально, поглибленням політичного протистояння", - відзначив Литвин.
Також спікер висловив думку, що Україна, Росія і Європа повинні повернутися до ідеї створення газового консорціуму. "Я впевнений, ми повернемося до ідеї створення газового консорціуму - між Україною, Росією і Євросоюзом. Я дивлюся на це в комплексі, тому що в нас є труба, транзитні можливості, а в Росії газ. Тому бачу газовий консорціум, який би давав можливість Україні доступу до газових родовищ Росії. Тобто, щоб Україна мала можливість їх освоювати. Не потрібно говорити, що в нас хтось прагне забрати трубу. Потрібно, щоб ця труба працювала", - сказав Литвин.
Як повідомлялося, напередодні сторонам удалося знайти компроміс у газовому питанні. Зокрема під час переговорів була досягнута домовленість про те, що Україна і Росія переходять на європейську формулу ціноутворення. При цьому Україна одержить 20-процентну знижку на природний газ за умови збереження пільгового тарифу прокачування російського газу для європейських споживачів в 2009 р. за ціною 2008 р. Очікується, що ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" підпишуть договори на постачання та транзит російського газу сьогодні.
У той же час точна вартість газу на даний момент залишається невідомою. За словами деяких чиновників російського уряду, в I кварталі 2009 р. ціна "блакитного палива" для України з урахуванням знижки може скласти 360 дол. за тис. куб. м.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас