Європейські індекси виросли у п'ятницю на 0,6-1% слідом за акціями сировинних компаній, ритейлерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські індекси виросли у п'ятницю на 0,6-1% слідом за акціями сировинних компаній, ритейлерів

Фондовий ринок
94
Фондові індекси в Європі виросли в п'ятницю вперше за останні вісім торговельних сесій після того, як уряд США вжив подальших заходів для стабілізації фінансової системи країни, повідомило агентство Bloomberg.
Підйом індексів склав 0,6-1%.
Крім того, сприятливо вплинуло на ринок підвищення вартості металів.
Значення індексу Dow Jones Stoxx 600 збільшилося за підсумками торгів на 0,9% - до 192,96. Таким чином, зниження з початку поточного тижня скоротилося до 7,2%.
"На ринку з'явилося ледве більше довіри, - відзначає головний інвестиційний директор State Street Global Advisers Річард Лакейл. - Це гарна ознака, що вживають рішучих дій, оскільки очевидна їхня необхідність".
Уряд США заявив про те, що інвестує ще $20 млрд в Bank of America Corp. (Воа) і надасть додаткові гарантії на пул активів у розмірі $118 млрд, щоб допомогти банку завершити угоду з покупки Merrill Lynch & Co. і запобігти поглибленню фінансової кризи.
Кошти будуть виділені в рамках Troubled Asset Relief Program (TARP), оскільки Сенат у четвер дозволив уряду використати другу частину - $350 млрд. Раніше Bank of America, що є найбільшим за величиною активів банком країни, вже одержав від влади США $15 млрд. Ще $10 млрд державних коштів були вкладені в Merrill Lynch, щоб зміцнити становище створюваної в результаті поглинання корпорації.
Підтримка урядом великого американського банку "допоможе стабілізувати ситуацію", відзначає аналітик BGC Partners у Лондоні Девід Б'юік. "Однак у банківському секторі як і раніше зберігається невизначеність", - додав він.
Котирування акцій найбільшого швейцарського банку UBS у п'ятницю виросли на 3%, другого за величиною Credit Suisse Group - на 4,1%.
Вартість паперів Rio Tinto підскочила на 7,5%, Xstrata - на 6,6%. Мідь подорожчала на 2,8% після новини про рекордне скорочення запасів металу в Китаї майже за рік. Ціни на алюміній, свинець, нікель і цинк також підвищуються на торгах на Лондонській біржі металів.
Акції ASML, найбільшого в Європі виробника обладнання для випуску напівпровідників, додали в ціні 1,7% на позитивних прогнозах Intel, згідно з якими, прибутковість компанії почне відновлюватися після першого кварталу, коли її клієнти остаточно впораються з надлишками продукції.
Котирування паперів Royal Ahold NV виросли на 6,2%. Голландська компанія, якій належить мережа супермаркетів Stop & Shop у США, збільшила продажі в четвертому кварталі на 13% - до 6,6 млрд євро, що збіглося із середнім прогнозом аналітиків.
Сімнадцять з вісімнадцяти основних фондових індексів країн Західної Європи виросли за підсумками торгів 16 січня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас