Кабмін скасує подорожчання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін скасує подорожчання

Казна та Політика
1964
Мінімальний ринковий збір планується встановити на рівні 0,18 грн. за 1 кв. м замість рівня 0,43 грн. за 1 кв. м, що діє зараз. Про це повідомили в прес-службі Кабміну з посиланням на першого віце-прем'єра Олександра Турчинова.
Зараз для працівників ринків діє ринковий збір, верхня межа якого була встановлена декретом Кабміну "Про місцеві податки і збори" від 20 травня 1993 р. Він становить 20% мінімальної зарплати, тобто 113 грн. Зараз уряд планує знизити цей податок до 0,03% мінімальної зарплати.
За словами першого віце-прем'єра, проект закону "Про місцеві податки і збори", внесений урядом та ухвалений Радою в першому читанні, покликаний знизити податкове навантаження на підприємців. Зокрема, законопроект скасовує десять місцевих податків і зборів, а також чотири податки і збори зі складу загальнодержавних.
"З огляду на те, що середнє співвідношення торговельної площі до загальної площі ринку становить 50/50 і те, що ставку податку пропонується істотно зменшити, сума загального платежу для конкретного працівника ринку однаково стане меншою в порівнянні з тими сумами, які підприємцям доводиться платити на даний момент", - заявив вчора пан Турчинов.
При цьому якщо ринковий збір платиться за площу торговельного майданчика, то запропонований урядом ринковий податок буде стягуватися з адміністрацій ринків за загальну площу (з проходами, туалетами тощо). Таким чином, площа, за яку доведеться платити працівникові ринку, збільшиться.
Самі працівники ринку кажуть, що якщо ринковий податок у такий спосіб підніметься, то гірше від цього стане тільки населенню.
"Якщо уряд підніме податок, то відповідно підвищаться й ціни на всі види товарів", - заявив на правах анонімності співробітник Лук’янівського ринку столиці.
Віце-спікер Ради Микола Томенко гарантує, що підвищення місцевих податків і зборів, зокрема, для представників малого і середнього бізнесу, не відбудеться. Після зустрічі з представниками асоціацій роботодавців, профспілок, малого і середнього бізнесу, працівниками торгівлі і декількома громадськими організаціями, які висловили протест проти законопроекту "Про місцеві податки і збори" пан Томенко заявив, що документ про збільшення місцевих зборів і податків буде вдруге розглядатися в сесійній залі парламенту тільки після узгодження з представниками малого і середнього бізнесу.
Він відзначив, що комітет з питань податкової та митної політики має намір провести громадські слухання щодо даного законопроекту.
"Керівники загальнонаціональних організацій, які вирішують проблемами підприємців, малого і середнього бізнесу, роботодавців, запрошуються на ці слухання, і в такий спосіб вони будуть мати можливість безпосередньо впливати на проходження цього законопроекту в парламенті", - сказав віце-спікер.
Він також повідомив про готовність уряду відкликати ті норми законопроекту, які стосуються підвищення збору за торгівлю та інші місцеві податки, проти чого виступили підприємці.
Олександра Потапенко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас