Все нажите - у прокат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Все нажите - у прокат

7786
Щоб заробити, кияни знаходять нові джерела доходу. Вони здають в оренду ноутбуки і цифрові фотоапарати, а ще міняють непотрібні речі на книги і солодощі.
Ще кілька місяців тому Олександр Євдокімов був процвітаючим менеджером - начальником відділу в компанії, що займається продажем опалювальних систем. Але криза повністю змінила життя 26-річного хлопця: спочатку від зарплати 9 тис. грн. залишилося лише 4 тис., а потім і зовсім довелося піти у відпустку за свій рахунок.
Олександр не впав у відчай і знайшов оригінальний спосіб поповнення сімейного бюджету: "Я віддав свій ноутбук у приватний пункт прокату - у них комп'ютери орендують різні фірми, а я одержую від цього дохід більше 100 грн. на тиждень. Зараз планую пустити в оборот ще й відеокамеру з фотоапаратом".
Плазми вигідніші від ноутбуків
Здати в оренду техніку нині зовсім не складно. Всього за кілька хвилин кореспондент "24" відшукав в інтернеті десятки підходящих пропозицій.
"Хочу здати свій портативний комп'ютер у прокат" - подзвонив я за оголошенням, в якому пропонували в оренду будь-яку техніку.
"Зарплату скоротили чи звільнили? - відразу поцікавилися на тому кінці дроту. - Просто до нас з такими пропозиціями тепер частенько звертаються".
У пункті прокату сказали, що із задоволенням візьмуть мій ноутбук, а для укладання договору знадобиться лише паспорт та ідентифікаційний код: "Ваш комп'ютер будемо здавати на наступних умовах: перший день оренди - 250 грн., наступні - по 30 грн. Вам належить половина доходу". Правда, відразу ж попередили, що на ноутбуці особливо не заробиш - попит на них сильно впав.
"Зараз у нас є багато клієнтів на цифрові фотоапарати і великі плазмові панелі - здавши такий телевізор, гарантовано одержите до 60 грн. на день", - запевнив співрозмовник.
Якщо хтось і погорів на кризі, то тільки не пункти прокату. Адже крім охочих заробити, сюди звертаються й ті, хто хоче зекономити. "Починаючи з листопада кількість замовлень збільшилася більш ніж удвічі, - говорить Михайло Колотушкін, директор компанії "Фоторент", що займається прокатом фототехніки. - Думаю, це пов'язано з тим, що зараз багато з людей не в змозі купити фотоапарат - ціни на камери прив'язані до долара і через девальвацію гривні значно зросли.
Городяни стали економити: їдучи у відпустку, вони тепер воліють орендувати фотоапарат, а не купувати його втридорога в магазині". Причому, за словами Колотушкіна, за звичайні цифрові "мильниці" у клієнта навіть не вимагатимуть грошової застави.
Література оптом та у роздріб
Намагаються заробити кияни і на продажі книг з особистих зібрань. "Мені стали приносити книг як мінімум на третину більше, ніж раніше. Буквально вчора була дамочка, яку звільнили з роботи. Вона здавала гарні книги, для того щоб зібрати гроші на обіди дочці в школі. І таких випадків чимало", - зітхає один з торговців на Петрівці, який не побажав назватися.
А от у букіністичних магазинах черг з охочих здати літературу поки не спостерігається. "Багато киян стали продавати свої книги, але людей не влаштовують умови, пропоновані магазинами, - розповідає співробітник "Букініст-Центру", який назвався Едуардом. - Вони беруть собі як мінімум третину суми від продажу книги. Крім того, віднімається податок у розмірі 15%. Тому клієнти воліють звертатися до торговців на книжковому ринку". Що казати про книги, криза змусила киян дістати із шаф свій старий одяг. А все для того, щоб його продати або вигідно обміняти за допомогою інтернет-співтовариства Kiev Second.
Як розповіли його завсідники, останнім часом кількість оголошень зросла. "На тиждень ми реєструємо вже більше 30 повідомлень, - підтверджує Ольга Пашигорова, модератор співтовариства. - У нас збувають сувеніри, іграшки, парфумерію, але найчастіше хочуть позбутися від одягу або старої електроніки". Можливий і натуральний обмін.
Наприклад, користувач під ніком murokami згодна віддати стильні жіночі шкіряні рукавички і шапочку за... солодощі, а якийсь Віктор Зінченко готовий віддати першому зустрічному книгу "99 франків", щоправда, за однієї умови: "Коли ви прочитаєте її, напишіть наприкінці книги п'ять слів, з якими у вас асоціюється цей твір. А потім у такий же спосіб передайте книгу іншій людині".
Дмитро Радченко
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас