Експерт: Обґрунтована ставка за транзит російського газу складає 5,11 доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Обґрунтована ставка за транзит російського газу складає 5,11 доларів

Енергетика
1306
Ставка транзиту російського газу 5,11 доларів за тисячу кубометрів на 100 кілометрів є економічно обґрунтованою для України, стверджує колишній головний радник голови правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.
"Розрахунок на 2009 рік із ще більш консервативними припущеннями показує, що економічно обґрунтована ставка транзиту становить 5,11 дол. за тисячу кубометрів на 100 км без врахування вартості технологічного газу (що відповідає поширеній практиці її покриття постачальником у натуральній формі) і при гарантії довгострокового завантаження газопроводу", - заявив експерт.
На думку Юрія Вітренка, відмова від економічно обґрунтованої ставки приведе до значних фінансових втрат України.
"Різниця між економічно обґрунтованою і поточною ставкою транзиту, яка після вирахування витрат на технологічний газ (по 235 дол. за тисячу кубометрів) становить усього 0,6 дол., виражається дуже значною для України сумою - 5,7 млрд. дол. тільки на 2009 рік", - підкреслив експерт.
Юрій Вітренко вважає, що у разі, якщо транзит проходитиме за ціною, значно нижчою, ніж економічно обґрунтована ставка, громадськість повинна бути проінформована про причини подібної диспропорції.
"Власник ГТС, тобто український народ, має бути поінформований, чому тариф не відповідає собівартості. Наприклад, треба допомогти "Газпрому". Чи потрібно допомогти нашим заводам одержувати дешевий (?) газ - це замість того, щоб держава отримала 5,7 млрд. дол. і спрямувала їх на кредити на модернізацію тощо", - констатував Вітренко.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас