2009 рік стане "чорним" роком для США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

2009 рік стане "чорним" роком для США

3512
Для США фінансова та економічна криза цього року виявиться ще важчою, вважає генеральний директор однієї з найстарших фінансових компаній J.P.Morgan Chase Джеймі Даймон.
В 2009 році американські споживачі, які відчувають на собі сильний тиск, оголосять дефолти по кредитних картках і позиках, що приведе до продовження обвалу фінансової системи країни, говорить в інтерв'ю Financial Times Даймон.
"Найгірший період в економічній ситуації ще не завершився. Схоже на те, що протягом більшої частини 2009 року спад буде тривати, - говорить Даймон. - У тому, що стосується нашого сектора, ми очікуємо, що в сфері споживчих кредитів і кредитних карток проблеми посиляться".
Втім, глава J.P.Morgan обіцяє похмуре майбутнє не тільки США, але й країнам по обидва боки Атлантики. Свої песимістичні прогнози експерт аргументує зростаючими страхами, що банкам буде потрібно більше грошей, а на сектор роздрібних продажів у США чекає більш глибокий спад, ніж очікувалося.
Побоювання інвесторів про стан фінансового сектора підсилилися у вівторок після повідомлення про намір Citigroup реструктуризуватися, позбувшись від третьої частини своїх підрозділів, щоб забезпечити власне виживання. Проблеми виникнуть й у самого банку J.P.Morgan, що дотепер справлявся з наслідками фінансових катаклізмів краще, ніж більшість його конкурентів. Однак у звіті за четвертий квартал, що повинен вийти сьогодні, аналітики очікують, що компанія продемонструє, що ледь зводить кінці з кінцями. За словами Даймона, його банк J.P.Morgan підготовлений до очікуваного спаду бізнесу, орієнтованого на споживачів. Але якщо ситуація буде розвиватися за гіршим сценарієм, то банку доведеться знову скорочувати витрати, додав він. У листопаді 2008 року J.P.Morgan повідомив про скорочення близько 10% персоналу у своєму інвестиційно-банківському бізнесі з метою скорочення витрат.
Однак фінансові результати банку все-таки виявилися небагато кращими від очікувань аналітиків. Американський банк J.P.Morgan знизив чистий прибуток у четвертому кварталі 2008 року на 76,6%.
Як повідомляється в прес-релізі банку, чистий він склав $702 млн, або 7 центів у розрахунку на акцію, проти $3 млрд, або 86 центів, отриманих за аналогічний період 2007 року. У цілому за минулий рік J.P.Morgan скоротив чистий прибуток на 64% - до $5,6 млрд, або $1,3 на акцію, у порівнянні з $15,4 млрд, або $4,38 на акцію, зафіксованими за підсумками 2007 року.
Повернутися до джерел
За словами Даймона, лускання кредитної бульбашки приведе до того, що банківському сектору доведеться зосередитися на такій традиційній діяльності, як консультації по угодах і надання кредитів компаніям і фізичним особам.
"Озираючись на минуле і бачачи всі надмірності нашої індустрії в таких областях, як надання кредитів під забезпечення з високою часткою позикових коштів або сек’юритизація, не можна не розуміти, що деякі із цих ринків не повернуться ніколи, - говорить він. - У найближчі кілька років індустрія банківської справи повернеться до своїх основ".
Ольга Самофалова
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас