Світовий ринок сталі: 25 грудня - 15 січня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий ринок сталі: 25 грудня - 15 січня

723
Незважаючи на несприятливі прогнози 2009 рік почався на світовому ринку сталі на оптимістичній ноті. Вартість сталевої продукції на деяких регіональних ринках зросла в порівнянні з груднем і, на думку багатьох фахівців, повинна ще додати в лютому. Китайські металурги розраховують на пожвавлення національного ринку після новорічних свят, європейські і навіть американські компанії повідомляють про появу нових клієнтських замовлень. Однак говорити про повноцінне відновлення ринку поки не доводиться. Сталеливарним компаніям як і раніше доводиться стримувати обсяг випуску, а активізація споживачів може виявитися короткостроковою тенденцією.
Напівфабрикати
Вартість заготівель на світовому ринку після Нового року пішла вгору внаслідок подорожчання металобрухту і появи нових замовлень з боку турецьких, близькосхідних і китайських прокатників. Крім того, надлишкові запаси напівфабрикатів до січня, більшою частиною, "розсмокталися", а нинішній обсяг пропозиції досить обмежений через скорочення завантаження виробничих потужностей.
Експортери з СНД у першій половині січня пропонували заготівлі по $390-430 за т FOB і навіть $450-460 за т C&F Іран (для російської продукції), хоча реальні угоди укладалися за меншими цінами - порядку $380-410 за т FOB. Турецькі компанії ближче до середини місяця намагалися накрутити ціни до $420-450 за т FOB, однак споживачі й у цьому випадку втримувалися від великих закупівель. У січні в Перській затоці з'явилися заготівлі з Індії, Кореї і навіть Бразилії, вартість яких перебуває в інтервалі $400-440 за т C&F.
У Східній Азії ринок заготівель залишається млявим. У Китаї внутрішні ціни на продукцію сорту Q235, як правило, перевищують $480 за т (з ПДВ). Деякі китайські компанії навіть самі купували в першій половині січня заготівлі з Кореї і Тайваню за цінами до $380 за т C&F, однак подорожчання металобрухту на азіатському ринку, схоже, поклало кінець цій практиці. В 10-х числах січня вартість заготівель на Тайвані перевищила $420 за т ex-works, Малайзія пропонує напівфабрикати не дешевше $420 за т FOB.
Спотовий ринок слябів залишається млявим. Постачальники з СНД пропонують цю продукцію по $350-400 за т FOB, латиноамериканські експортери - до $450 за т FOB. Однак попит у першій половині січня був мінімальним. Прокатні компанії самі працюють з великим недовантаженням потужностей і до появи нових замовлень на гарячий прокат не мають наміру здобувати напівфабрикати. Правда, якщо в лютому-березні на ринку листової сталі відбудеться очікувана активізація, то й сляби неминуче підуть на підйом.
Конструкційна сталь
Китайські компанії в січні продовжували поступово піднімати ціни, розраховуючи на підвищення попиту в лютому і підйом у другому-третьому кварталі, коли почнеться реалізація численних будівельних проектів, фінансованих державою. Середня вартість арматур HRB335 по країні перевищила рівень $550 за т ex-works. Експортні ціни, щоправда, залишилися в тому ж інтервалі, що й наприкінці грудня, - $550-600 за т FOB, але тепер вони не так сильно перевищують регіональний рівень. Подорожчання металобрухту і деяке збільшення попиту сприяли збільшення вартості арматури і катанки в Східній Азії до $500 за т C&F або навіть більше.
На Близькому Сході особливого пожвавлення поки не спостерігається. Накопичені ще влітку минулого року запаси потихеньку зменшуються, але при нинішньому рівні споживання їх вистачить ще місяця на два. У зв'язку із цим попит залишиться низьким, а покупці прагнуть збивати ціни до менш $480 за т C&F. Проте, експортери з СНД і Туреччини дружно підвищили котирування. Турецькі арматури пропонується в Європу і країни Близького Сходу по $500-520 за т FOB, а вартість російської та української довгомірної продукції вийшла в інтервал $440-500 за т FOB. Правда, деякі трейдери все ще розпродають запаси, пропонуючи готовий прокат по $400-430 за т FOB - практично за ціною арматур. Внутрішні ціни в країнах Східного Середземномор'я і Перської затоки варіюють між $500 й $600 за т з доставкою, дешевше всього продукція в ОАЕ, де поки спостерігаються найбільші надлишкові запаси.
Європейський ринок теж поки ще далекий від відновлення. Холодна зима привела до падіння активності в будівельній галузі, і без того невисокої, практично до нуля. Внутрішні ціни в Середземномор'я й на Балканах не перевищують 400-440 євро за т ex-works. Турецькі компанії експортують арматури в ЄС по $490-510 за т FOB, а сортовий прокат - по $520-540 за т FOB, трохи підвищивши котирування в порівнянні з груднем, але самі європейці зберегли грудневі ціни при поставках у Північну Африку - $520-530 за т FOB.
Американські виробники довгомірного прокату турбуються через подорожчання металобрухту, але низький попит і конкуренція з боку іноземних постачальників не дає їм можливість піднімати ціни, які й так можна визнати досить високими. Середня вартість арматур місцевого виробництва перевищує в США $600 за коротку т (907 кг), тоді як продукція з Туреччини і Японії пропонується по $490-515 за т CIF. Ще більший розрив на ринку катанки: американські компанії продають низьковуглецеву продукцію дорожче $650 за коротку т ex-works, тоді як імпорт з Туреччини коштує всього $500-530 за т CIF, а з Китаю - $520-560 за т CIF.
Листова сталь
На ринку плоского прокату ситуація складається досить неоднозначна. З одного боку, більшість виробників розраховують на підвищення цін у лютому, а деякі компанії навіть оголосили про підйом цін на свою продукцію. Однак, з іншого, попит на листову сталь залишається досить низьким й у більшості країн навряд чи істотно зросте в найближчі місяці.
Найбільший оптимізм проявляють китайські компанії, що очікують збільшення попиту після Нового року (26 січня). Більшість провідних виробників вже оголосили про підйом лютневих котирувань, причому, намічений рівень цін на комерційний гарячий прокат перевищить 4000 юанів ($586) за т ex-works.
Відносно високі ціни усередині країни сприяють розширенню китайського імпорту гарячекатаних рулонів. За підрахунками фахівців, у лютому закупівлі складуть близько 300 тис. т, причому, найбільшим постачальником є Україна. Більша частина лютневих контрактів була укладена по $350-375 за т C&F, але на березень експортери виставляють вже зовсім інші ціни. Українська продукція пропонується по $440-460 за т C&F, а російська - до $500 за т C&F.
Самі китайці пропонують на експорт гарячекатані рулони по $550-580 за т FOB, з поставкою в лютому. Приблизно, стільки ж коштує і комерційна товстолистова сталь. Холоднокатані рулони застрягли на рівні $590-630 за т FOB, але оцинкована сталь Z120 товщиною 1 мм котирується по $660-690 за т FOB. Декілька азіатських компаній планують підвищити ціни в лютому-березні, пропонуючи до $650 за т FOB для гарячого прокату. Цей підйом пов'язується з майбутнім пожвавленням у секторі виробництва побутової техніки та електроніки в Японії і Кореї. Досить високий попит прогнозується й у регіональній суднобудівній промисловості.
В Європі, у той же час, виробники листової сталі хоча й заявляють про надходження нових замовлень, не очікують у найближчі місяці істотного пожвавлення ринку через кризу в автомобілебудуванні. Corus, зокрема, зменшила на перший квартал свої ціни на гарячекатані рулони у Великобританії відразу на 65 ф. ст. за т - до менш 430 євро за т ex-works. В Італії місцеві виробники пропонують гарячий прокат дешевше 400 євро за т ex-works, такі ж ціни спостерігаються й у Східній Європі. При цьому, імпортна продукція з Єгипту та країн Перської Затоки надходить у Європу з розрахунку менш $500 за т CIF, російська та індійська - $500-530 за т CIF, а китайська - до $580 за т CIF.
Американські металургійні компанії ціною скорочення завантаження потужностей до менш 50% на початку січня змогли збалансувати внутрішній ринок гарячого прокату і закласти основу для першого за кілька місяців підвищення цін по лютневих контрактах. Вартість гарячекатаних рулонів місцевого виробництва зросла від $480-520 до $500-530 за коротку т ex-works, а холоднокатані рулони пропонуються, у середньому, по $625 за коротку т. За даними трейдерів, попит на 25-30% менше, ніж у той же період минулого року, але як на теперішній час і це можна назвати непоганим результатом.
Спеціальні сорти сталі
За прогнозом компанії CRU, світове виробництво нержавіючої сталі цього року повинне зменшитися приблизно на 1% у порівнянні з торішніми 27,6 млн. т. Це буде вже третій рік поспіль, коли виплавка металу скорочується після піка 2006 року.
У той же час, азіатські виробники нержавіючої продукції прагнуть підвищити ціни як мінімум на $100 за т, реагуючи на різкий стрибок на ринку нікелю, що подорожчав більш ніж на третину в порівнянні із серединою грудня. Правда, через невисокий попит нові ціни належать вже до лютневих контрактів, поки що ж вартість холоднокатаних рулонів 304 2У на східноазіатському ринку не перевищує $2150-2250 за т C&F.
Металобрухт
У січні ціни на лом на світовому ринку продовжили підвищення незважаючи на повсюдне скорочення обсягів виплавки сталі. Зменшення зборів через здешевлення лома і зважаючи на сезонні фактори, а також вичерпання запасів сировини в споживачів під кінець року сприяли появі дефіциту пропозиції на основних ринках і забезпечили перевагу постачальникам.
У Східній Азії американський матеріал HMS № 1 підскочив до $290-320 за т C&F. Японський лом Н2 продається місцевими компаніями на експорт по 22 тис. ієн за т FOB. При цьому, найбільш активними покупцями лома виступають китайські компанії. Вартість матеріалу, що відповідає за якістю сорту HMS № 1, у східних провінціях КНР перевищила оцінку $350 за т з доставкою, так що закупівля матеріалу за рубежем має сенс.
У Туреччині американський лом HMS № 1&2 (80:20) підвищився в ціні до більше $285 за т C&F, а європейський майже досяг $280 за т C&F. Російський А3 пропонується по $280-290 за т C&F. Попит на сировину з боку турецьких металургів досить високий, крім того трейдери піднімають ціни відповідно до подорожчання лома на своїх внутрішніх ринках. І в США, і в країнах ЄС лом HMS № 1 подорожчав у січні приблизно на $10-20 за т.
Віктор Тарнавський
За матеріалами:
Ugmk.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас