Фінансова арифметика — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансова арифметика

Казна та Політика
939
Чи буде в регіонах бюджетна дірка? На такі роздуми наштовхують дані про наповнення бюджетної казни за перші 10 днів 2009 року. Вони становлять один мільярд гривень (10% від запланованих надходжень у січні), що у порівнянні з 2008 роком на 400 мільйонів гривень менше. За словами Президент України Віктора Ющенка, склалася напружена ситуація з джерелами надходження до держказни, виправити яку можна тільки внісши зміни до основного фінансового документу країни.
Про можливі наслідки зі зволіканням перегляду бюджетної арифметики вже попереджають місцеві органи управління. Мовляв, через кризу недовиконання надходжень у їхні бюджети може становити близько 30%. Найбільші проблеми будуть у містах, де металурги і хіміки формують майже половину міських бюджетів.
"Це велика проблема. І я не знаю, як ми з неї будемо виходити. Я переглянув прийнятий бюджет і той, що подавався у вересні 2008 року, і побачив, що різниця 20 мільярдів гривень за місцевими бюджетами", - розповідає віце-президент Асоціації міст України та громад з виконавчої роботи Мирослав Піцик. Що це значить? Зібраних грошей вистачатиме тільки на виконання делегованих державою повноважень. "Фактично ми переходимо в режим оплати праці та, мінімум за медикаментами, бо це захищені статті. А вже оплата енергоресурсів - питання вільного польоту: хто де знайде, хто де домовиться...", - розводить руками Пітцик. Про ремонти міської інфраструктури за державний чи власний кошт у містах радять забути.
"Що буде потужний недобір (в бюджет міст. - Авт.) - можете не сумніватися, - розповідає в інтерв’ю "Дню" мер Запоріжжя Євген Карташов. - У нас, наприклад, дефіцит для виконання делегованих нам державою повноважень становить близько 90 мільйонів гривень (із врахуванням тих сум, які нам пропонують забрати у нас)". Де взяти гроші? Запорізький мер не бачить альтернативи, адже земельні аукціони не працюють, а запропонований парламентерами проект закону з введенням ринкового податку ситуацію не врятує. Жодний продавець не витягне багатократного збільшення ринкової плати, впевнений Карташов.
Як виправити ситуацію? В Асоціації це питання планують переадресувати уряду вже в наступного понеділка і готують для Кабміну свої пропозиції. Запровадити податок на нерухомість, надавати пільги тільки дійсно тим, кому вони потрібні та інше. "Заплановано 20 мільярдів гривень по пільгах. Ну, не можемо ми платити сьогодні 20 мільярдів за пільгами. Дай, Бог, щоб ми воду постачали на п’ятий поверх", - розповідає Пітцик.
Євген Карташов пропонує впорядкувати повернення ПДВ металургійним підприємствам, зменшити плату за землю, відкласти виконання екологічних зобов’язань на пізніші терміни та щонайменше, 20% від податку на прибуток залишати у містах. "Якщо ми цього не зробимо, то знову гроші розійдуться незрозуміло куди, а міста будуть страждати. А люди прийдуть до нас, щоб задати нам питання", - додав він.
У секретаріаті Президента говорять, що регіони постійно звертаються до них з проханням посилити їхні фінансові можливості. Хоч і визнають наявність у містах зниження надходжень від податку на прибуток. Однак критичності в ситуації керівник головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату президента Роман Жуковський не бачить. Мовляв, напругу з наповненням бюджету знімуть заходи із його оздоровлення, про підготовку яких на нараді у Президента розповідав міністр фінансів. Серед них, зокрема, такі як збільшення акцизів на бензин, обмеження соціальних пільг або зміна їхніх механізмів. На уточнююче запитання "Дня", з яких ресурсів буде фінансуватися недонадходження бюджету, якщо бюджетні змін не приймуть, Жуковський повідомив, що "за рахунок запозичень у значних обсягах".
Перспектива позичати не додає на місцях оптимізму. Мовляв, кредит зараз дають під високі відсотки, які одразу ж закладуть у вартість комунальних послуг (на них у місцевої влади грошей з власної казни ж немає).
Якщо не позичати, то слід шукати інших шляхів, вважає старший аналітик з фіскальних питань проекту "Реформування місцевих бюджетів на Україні" Артем Рудик. Ризик бюджетного недоотримання у містах буде дуже високий, якщо справдяться найгірші побоювання з безробіття. Для місцевої казни основний фінансовий ресурс - це податок з доходів фізичних осіб. Недобір же до держказни уряд фактично визнав ще минулого року, заклавши до проекту бюджету на 2009 рік майже аналогічні до 2008 року цифр із надходження доходів від податку на прибуток та з ПДВ.
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас