Росія може почати торгувати бензином у Китаї — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія може почати торгувати бензином у Китаї

Енергетика
252
У результаті лібералізації ринку нафтопродуктів, що відбувається в Китаї, провідні російські гравці можуть одержати шанс вийти на високоприбутковий місцевий ринок.
Донедавна оптова реалізація нафтопродуктів у Піднебесній була прерогативою двох національних нафтових гігантів - Китайської нафтохімічної корпорації і Китайської нафтової корпорації. 12 січня Міністерство комерції КНР прийняло рішення дозволити цю діяльність ще п'ятьом компаніям. На думку експертів, у майбутньому лібералізація може торкнутися і роздрібних продажів нафтопродуктів. Якщо влада продовжить курс на лібералізацію даного ринку, “вхідний квиток” на китайський ринок можуть одержати і російські нафтовики.
Як обсяги продажів бензину, так і ціни на нього в країні ростуть з року в рік. За даними Асоціації нафтової та хімічної промисловості Китаю, на початок січня бензин марки 76 у Китаї коштував 5,43 юаню ($0,79) за літр, ДП - 4,95 юаню ($ 0,72). Для порівняння: середня вартість 76-го бензину в Росії становить 17,7 руб. ($0,56), ДП - 21 руб. ($0,6).
Плани щодо закордонної експансії давно виношують російські акціонери ТНК-BP. "Роснафта" також заявляла про намір побудувати нафтопереробний завод (НПЗ) і створити мережу автозаправних станцій (АЗС) у Китаї. Правда, як роз'яснили Chinapro у прес-службі "Роснафти", в 2009 р. чекати виходу компанії в КНР не варто.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас