Глобальний ГМК-2009: чекаючи рекордного падіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальний ГМК-2009: чекаючи рекордного падіння

709
Світова сталеливарна промисловість виявилася однією з головних потерпілих у ході світової фінансової кризи. Глибокий спад у найбільше інтенсивно споживаючих метал галузях - автомобілебудуванні і будівництві - привів до різкого падіння попиту на прокат і відповідно змусив металургів істотно скоротити обсяги виробництва. За даними World Steel Association в 2008 р. у цілому буде зафіксоване незначне зниження випуску в порівнянні з 1,34 млрд. т в 2007 р.
Якщо в жовтні-листопаді багато фахівців вважали, що справа обійдеться 3-5%-им зниженням, то тепер вони вже називають двозначні числа. Більшість аналітиків думають, що глобальне виробництво сталі в 2009 р. зменшиться, як мінімум, на 10%. Пітер Маркус з World Steel Dynamics ще в жовтні прогнозував спад на 13,9%, однак нині він вже не виглядає панікером.
В абсолютних значеннях найбільше скорочення, зважаючи на все, відбудеться в Китаї. Хоча уряд країни готовить програму підтримки для національної металургійної галузі, а реалізація серії широкомасштабних проектів розвитку транспортної інфраструктури повинна стимулювати споживання сталевої продукції в країні, у цей час фахівці прогнозують 8-10%-е зниження обсягів виплавки сталі в Китаї, що еквівалентно 40-50 млн. т у річному вирахуванні.
Японські компанії також очікують зменшення виробництва, приблизно, на 8-10%, до менш 110 млн. т. У дуже похмурих тонах бачать своє майбутнє американські металурги, що не виключають, що в 2009 р. виплавка сталі в країні впаде на 35%. Втім, можливо, це елемент піар-кампанії, спрямованої на те, щоб спонукати адміністрацію нового Президента Барака Обами на вкладення біля $1 трлн. у великі металоємні проекти розширення і модернізації інфраструктури, а також на вживання заходів з обмеження імпорту сталевої продукції.
Так чи інакше, вимальовується, що спад 2009 р. у світовій металургійній галузі буде рекордним з 1945 року і явно перевершить максимальний показник "мирного часу", що склав в 1982 р. 8,7%.
Крім кон'юнктури найближчого майбутнього, фахівців досить цікавить питання про тривалість і глибину падіння. Пітер Маркус із World Steel Dynamics вважає, що світове виробництво сталі піде на підйом вже в 2010 році, компенсувавши більшу частину втрат поточного року. Однак багато його колеги не настільки оптимістичні. Декілька фахівців наводять як приклад кризу кінця 70-х - початку 80-х років, коли світове виробництво сталі скорочувалося три роки поспіль, а загальне зменшення випуску склало більше 13,6% у порівнянні з 1979 р. (746,7 млн. т), що, до речі, була перевершена тільки в 1988 р. Втім, більшість експертів пророкують більше швидке відновлення і повернення до показників 2007 р. по попиту в 2013 або навіть 2011 р.
У поточному ж році критично важливими повинні стати лютий і березень. У лютому китайські меткомпанії очікують збільшення внутрішнього попиту і появи перших ознак пожвавлення національної економіки завдяки стимулюванню внутрішнього попиту за рахунок державних інвестиційних проектів. Західні компанії також розраховують на появу нових замовлень саме наприкінці зими - початку весни внаслідок витрати запасів споживачами і сезонним пожвавленням будівельної галузі. Все це дозволить знову трохи збільшити обсяги виробництва сталі, хоча вони однаково залишаться менше, ніж у першій половині 2008 року. Правда якщо весняного пожвавлення так і не відбудеться, ринку сталі загрожує нова депресія, можливо, не менш руйнівна, ніж у жовтні-листопаді 2008 року.
Більшість експертів навіть за найуспішнішого результату подій не очікують цього року суттєвого зростання цін. Так, на думку британської консалтингової компанії MEPS, деяке пожвавлення на світовому ринку в другому кварталі не одержить подальшого розвитку, хоча, при цьому, вартість сталевої продукції все-таки буде помітно вище рівня собівартості.
Крім того, металургам повинне допомогти зниження цін на сировину, що очікується в 2009 р. За оцінками експертів, для металобрухту максимальним рівнем на найближчі кілька місяців стануть $300 за т C&F. Ціни на залізну руду і коксівне вугілля, імовірно, зменшаться на 20-40%. Також залишаться низькими розцінки на фрахт, а витрати на енергоносії (якщо не вважати природного газу для українських меткомбінатів) будуть, швидше за все, досить помірними протягом всього року.
За словами Джона Лихнетштейна, керівника групи з металів у консалтинговій компанії Accenture, безпрецедентно швидке скорочення обсягів виплавки сталі, почате всіма основними учасниками галузі, дозволило стабілізувати світовий ринок і уникнути (в основному) надвиробництва і демпінгу. І в 2009 р., на його думку, металургам доведеться жертвувати обсягами заради рентабельності.
Віктор Тарнавський
За матеріалами:
Ugmk.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас