Продан вважає, що ЄС повинен прямо запитати у Росії, що з газом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продан вважає, що ЄС повинен прямо запитати у Росії, що з газом

Енергетика
2430
Міністр палива та енергетики Юрій Продан вважає, що Євросоюзу необхідно задати чітке питання Росії про те, навіщо вона здійснює такі дії із транзитом газу. Про це він сьогодні заявив на прес-конференції в Кабінеті Міністрів.
"Пора Єврокомісії, європейській стороні, задати все-таки питання: навіщо російська сторона здійснює такі дії. Або це насправді намір подати газ, або це ситуація, що Росія має намір повторювати", - сказав Продан.
При цьому він відзначив, що вся відповідальність за ситуацію, що на сьогодні склалася із транзитом газу, лежить на Росії. "Вся відповідальність лежить на російській стороні й у тому числі - перед європейськими споживачами газу", - сказав міністр.
Також Продан повідомив, що він сьогодні направив єврокомісару з питань енергетики Андрісу Пібалгсу лист, у якому чітко пояснив учорашню (13 січня - авт.) ситуацію з нібито поновленням транзиту російського газу та у цьому листі вказав, що в найкоротший термін потрібно підписати технічну угоду, у якій повинні бути зазначені транзитні напрямки.
Також Продан у листі попросив сприяння єврокомісара у вирішенні питання технологічного газу. На його думку, іншої можливості для забезпечення транзиту російського газу в Європу, ніж надання Росією технічного газу, не існує.
"Я також звернувся із проханням, щоб експерти дали повну та об'єктивну інформацію, що вони одержують в Україні", - відзначив Продан.
Міністр відзначив, що по відповідних каналах лист був сьогодні відправлений єврокомісару і він очікує реакції на нього.
Нагадаємо, 13 січня "Газпром" подав заявку на постачання транзитного газу через газовимірювальну станцію "Суджа" в обсязі 76,6 млн. куб. м на добу в напрямку ГВС "Орловка".
"Нафтогаз" попросив "Газпром" почати постачання газу не через ГВС "Суджа", а через ГВС "Валуйки" і "Писаревка", але "Газпром" відмовив у цьому проханні .
У випадку транзиту газу по маршруті "Суджа" - "Орловка" без газу через необхідність реверса газопроводів, які після відключення Росією газу працюють на внутрішній ринок України, залишаться Луганська, Донецька, Одеська, частково Дніпропетровська області.
"Газпром" вважає, що Україна не має повноважень вибирати транзитні маршрути.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас