Зростання обсягів обіцяє фондовому ринку падіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання обсягів обіцяє фондовому ринку падіння

Фондовий ринок
184
Український фондовий ринок залишається в бічному тренді - у вівторок індекс ПФТС знизився на 0,49%. Обсяг торгів істотно збільшився до 1,95 млн. грн, з яких біля половини довелося на реальні угоди. Інвестори продавали акції Маріупольського заводу важкого машинобудування (мінус 6,83% за ціною останньої угоди), Азовсталі (мінус 2,33% за ціною останньої угоди), Укрнафти (мінус 2,5% за ціною останньої угоди), Єнакіївського металургійного заводу (мінус 6,54% за ціною останньої угоди) і Алчевського металургійного заводу (мінус 4,63% за ціною останньої угоди).
Продажі акцій металургійних підприємств пов'язані переважно з їхньою високою ліквідністю, а також з імовірними проблемами з газозабезпеченням ГМК у найближчій перспективі. Акції Авдієвського коксохімічного заводу навпаки виросли в ціні - плюс 6,09%, що також можна пояснити газовою кризою. Проблеми з поставками газу змусять металургійні підприємства збільшити споживання коксу, що може виступати замінником газу у низці ключових технологічних процесів.
Зростання обсягів торгів на фондовому ринку України може привести до падіння індексу ПФТС. В умовах негативної кон'юнктури на зовнішніх ринках і низькому попиті на акції українських емітентів більшість угод буде ініційована продавцями, що логічно буде супроводжуватися зниженням ринкової капіталізації. Якщо тенденція до зростання обсягів торгів буде підтримана й далі, індекс ПФТС може знову впасти до рівнів 250 пунктів.
На валютному ринку курс долара стабілізувався на рівні 8,7-8,8 грн. за долар. НБУ сьогодні встановив ціну відсікання 7,86 грн, що істотно нижче ринкових рівнів цін. Регулятор продовжує контролювати реальний попит на валюту, обсяг якого скорочується під дією імпорту, що слабшає.
У той же час спекулятивна складова поки недостатня для зростання курсу долара вище 9 грн. за долар. Дуже важливо, щоб НБУ не припиняв проведення уливань валюти на міжбанківський ринок хоча б на поточному тижні. Активна політика НБУ, якщо в останнього вистачить ресурсів, зможе стабілізувати валютний курс у короткостроковій перспективі. Без участі регулятора ймовірність рецидиву девальвації залишається високою.
Олег Неплях
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас