"Ъ": Виробники міндобрив зупиняють заводи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Виробники міндобрив зупиняють заводи

Енергетика
1060
Міністр промислової політики Володимир Новицький заявив, що в умовах припинення постачання імпортного газу НАК "Нафтогаз України" істотно скоротила постачання газу найбільшим хімічним підприємствам країни. За даними міністерства, залежно від підприємства поставки скоротилися в 4-7 разів. За словами міністра, це привело до того, що на 12 січня зупинилися основні виробництва на Одеському припортовому заводі, концерні "Стирол", черкаському та сіверськодонецькому "Азотах", "Дніпроазоті", "Рівнеазоті" та "Сумихімпромі", а також Кримському содовому заводі і "Кримському титані". "На стадії зупинки аміакопровід (Тольятті-Горлівка-Одеса.-ред.)", - заявив міністр.
Хімічна галузь займає 6,4% (45,68 млрд грн) від усього обсягу промислової продукції, реалізованої за 11 місяців 2008 року. У цій сфері працює понад 350 тис. людей. Понад 60% всієї зробленої в країні хімічної продукції припадає на виробників азотних міндобрив.
Введені "Нафтогазом" ліміти постачання газу не дозволяють виробляти продукцію, пояснив заступник директора Одеського припортового заводу Валерій Севастьянов. "Установлена для заводу квота нижча від мінімально припустимої за регламентом, і робота в такому режимі може привести до техногенної катастрофи. Тому, незважаючи на те, що зараз є ринок збуту карбаміду, ми змушені були зупинити виробництво", - відзначив він.
"Через два місяці стартує посівна кампанія, а в нас немає запасів і практично зупинилося виробництво", - додає головний інженер "Рівнеазотц" Володимир Коваленко. У цій ситуації виробники щодня зазнають багатомільйонних збитків, говорять в "Дніпроазоті".
В "Нафтогазі" учора від коментарів відмовилися. Але в "Газі України" уточнили, що, уводячи ліміти постачання газу промисловості, "керувалися необхідністю його поставок у першу чергу населенню країни". Ситуація пов'язана з тим, що в 2009 рік Україна вступила без контракту на газ і з 1 січня російський "Газпром" припинив постачання газу в країну. Російська сторона наполягає на ціні газу для України $450 за тисячу кубометрів, Україна ж готова платити $201.
Володимир Новицький учора заявив, що при сьогоднішніх цінах на аміак ($130-140 FOB Чорне море.-ред.) його виробництво при ціні газу понад $200 за тисячу кубометрів стане зовсім не рентабельним.
"Для ціни $450 за тисячу кубометрів немає ніяких економічних підстав: вартість нафти знизилась втричі - і, відповідно, втричі повинна знизитися вартість газу, що прив'язана до ціни нафти", - говорить президента Союзу хіміків України Олексій Голубов. За його оцінками, при поточних цінах на нафту ціна природного газу не може перевищувати $150 за тисячу кубометрів.
Подальша ескалація газового конфлікту між Україною і Росією може привести до дефіциту міндобрив на внутрішньому ринку, вважає керівник департаменту з питань агропромислового комплексу та хімічної промисловості ДП "Держзовнішінформ" Дмитро Гордейчук.
"Ми в глухому куті. Наші підприємства стоять, а імпортувати продукцію з Росії або Європи не вдасться, оскільки у зв'язку з посівною кампанією споживання хімдобрив у цих країнах зросте", - відзначає він.
Олександр Чорновалов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас