Автовиробники і сировинні компанії виходять у лідери падіння на фондових майданчиках АТР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Автовиробники і сировинні компанії виходять у лідери падіння на фондових майданчиках АТР

Фондовий ринок
591
Фондові індекси Азіатсько-Тихоокеанського регіону знижуються у вівторок, оскільки падіння цін на метали та нафту негативно позначається на виробниках електроніки, а зростання курсу ієни приведе до скорочення прибутків японських виробників машин та електроніки, повідомляє агентство Bloomberg.
Зведений індекс MSCI Asia Pacific, що відслідковує ситуацію на 14 ринках, опустився на 3%, що є найбільш різким падінням з 12 грудня. З початку року показник втратив 3,4%, торік обвал азіатських фондових ринків став рекордним за всю історію індексу MSCI Asia Pacific і склав 43%.
Японський індекс Nikkei упав на 4,3%.
Нафта з постачанням в лютому подешевшала в понеділок на торгах у Нью-Йорку на 7,9%, до $37,59 за барель, на побоюваннях недостатності скорочення видобутку країнами ОПЕК в умовах різкого ослаблення попиту. Зниження вартості за останні 5 сесій склало 23%.
"Ми готуємося до вкрай важкої ситуації на ринках. Майбутній період буде дуже складним з погляду прибутку. Люди очікують, що буде важко, але ніхто не застрахований від ще більш неприємних сюрпризів", - відзначає голова відділу азіатських фондових ринків AMP Capital Investors Карма Уілсон.
Аналітики урізали прогнози прибутку компаній, що входять в індекс MSCI Asia Pacific, на 39% у порівнянні із квітневим піком, згідно із зібраними Bloomberg даними.
Уряд Китаю повідомив про найбільш різке скорочення експорту за більш ніж 10 років у грудні - на 2,8%.
"Не надто мудро зараз збільшувати частку вкладень в акції в рамках інвестиційних портфелів, оскільки ми не впевнені в тому, що найгірший період уже закінчився, - вважає керівник відділу фінансового та інвестиційного планування Fukoku Mutual Life Insurance Co. Юукі Сакураї. - Цей рік може стати найважчим часом поточного спаду з погляду економічних показників і прибутку".
Вартість паперів третьої за розміром гірничодобувної компанії світу Rio Tinto Ltd. знизилася на 3,3%. Акції китайського виробника міді Jiangxi Copper Co. подешевшали на 3,5%.
Курс паперів австралійського виробника алюмінію Alumina Ltd. упав на 6,3% після того, як його партнер - американська компанія Alcoa Inc. повідомила про чистий збиток за минулий квартал, що значно перевищив очікування аналітиків.
Індекс шести основних металів Лондонської біржі металів опустився в понеділок на 4,9%, що є рекордним падінням за місяць.
Котирування акцій провідного нафтового концерну Японії Inpex Corp. обвалилися на 8,2%. Друга за розміром трейдингова компанія Японії Mitsui & Co., більше половини прибутку якої припадає на торгівлю сировиною, втратила 8,8% капіталізації.
Курс акцій Honda Motor Co., більше половини прибутку якої за минулий рік отримано в Північній Америці, упав на 6,2%. Ціна паперів третього за розміром японського виробника вантажних автомобілів та автобусів Isuzu Motors Ltd. обвалилася на 8,5%.
Ринкова вартість Sony Corp. впала на 8% після того, як газета Nikkei повідомила, що компанія завершить поточний фінансовий рік у березні з операційним збитком у розмірі 100 млрд ієн ($1,12 млрд) через подорожчання ієни та ослаблення попиту на побутову електроніку, у тому числі телевізори.
Ціна акцій другого за розміром світового виробника флеш-карт пам'яті Toshiba Corp. опустилася на 8,1% на очікуваннях операційного збитку за фінансовий рік, що завершується 31 березня, у розмірі 200 млрд ієн ($2,24 млрд).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас