Посол Чехії в Україні: Путін пообіцяв подавати технологічний газ, питання в його ціні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Посол Чехії в Україні: Путін пообіцяв подавати технологічний газ, питання в його ціні

Енергетика
2151
Росія згодна надавати Україні технологічний газ для транспортування газу в Європу, однак Києву і Москві необхідно погодити ціну цього технологічного газу, повідомив посол Чехії в Україні Ярослав Башта.
"Володимир Путін (голова уряду РФ - ред.) пообіцяв нам, що після відновлення поставок, крім газу, призначеного для експорту в ЄС, у систему буде подаватися також необхідний обсяг технологічного газу", - сказав він в інтерв'ю газеті "Коммерсантъ-Украина", опублікованому в понеділок.
"Залишається питання, що Україні і Росії необхідно буде погодити без участі ЄС: мова йде про вартість даного технологічного газу", - додав посол Чехії, що з 1 січня 2009 року головує в Євросоюзі.
Коментуючи суперечку "Нафтогазу України" і "Газпрому" про технологічний газ для транзиту, Я.Башта послався на одного з експертів Єврокомісії, що розповів, як ця система працює в Туреччині. За його словами, турецька сторона стягує плату за транзит, до якої додається технологічний газ в обсязі 15% газу, що транспортується.
"Ми намагалися підрахувати обсяг технологічного газу, що потрібний для транзиту по Україні. Ця цифра коливається залежно від пори року, температури, обсягу газу та інших факторів. Узимку мова йде про порядку 8%, улітку - менше 5%. У середньому за рік виходить близько 5% газу, що транспортується, або між 13 млн і 17 млн кубометрів газу на день", - сказав посол.
Він також ще раз підкреслив, що Євросоюз не буде брати участь у переговорах про постачання російського газу безпосередньо для потреб України. "Ми зможемо надати лише експертну допомогу Україні. Наприклад, розповісти про те, як працює схема постачання газу в Європі", - пояснив Я.Башта.
Коментуючи можливі наслідки газової кризи, посол висловив думку, що він дозволить Росії ефективніше домагатися появи альтернативних маршрутів транспортування газу в обхід України, зокрема, зніме проблеми в переговорах з балканськими країнами про будівництво газопроводу "Південний потік".
На його думку, Росія була набагато краще підготовлена до інформаційної війни, що ведеться з нового року в країнах-споживачах російського газу, ніж Україна, тоді як у попередній газовий конфлікт 2006 року Україна краще виглядала на інформаційному фронті.
Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" наполягає на виділенні "Газпромом" 21 млн куб. м технологічного природного газу на добу для транспортування в Європу близько 300 млн куб. м газу на добу. Свої дії Київ аргументує відсутністю з 1 січня 2009 року нової угоди про транзит газу і необхідністю роботи за угодою, що діяла до 2006 року.
У свою чергу "Газпром" заявляє про дію іншої угоди, що передбачає грошову оплату транзиту в розмірі $1,6 за транспортування 1000 куб. м на 100 км. Використання "Нафтогазом України" для технологічних потреб частини газу, що подається на вхід української газотранспортної системи, російська сторона класифікує як "крадіжку".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас