UPECO: Основною причиною подорожчання бензину і ДП в Україні є очікування підвищення акцизів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

UPECO: Основною причиною подорожчання бензину і ДП в Україні є очікування підвищення акцизів

Енергетика
1167
Зростання цін на бензин і дизельне паливо (ДП) в Україні викликане переважно очікуванням компаній підвищення акцизів на ці продукти, а також коливанням цін на нафту та нафтопродукти у світі, повідомив виконавчий директор консалтингової компанії UPECO (Київ) Сергій Куюн.
"Підвищення цін на нафтопродукти, що відбулося в перші дні січня, варто сприймати як наслідок деякої плутанини навколо термінів і параметрів підвищення акцизів і початку їхньої дії, а також традиційними коливаннями цін у період новорічних свят", - сказав він.
Експерт підкреслив, що звичайно в цей період реальні угоди купівлі-продажу нафтопродуктів не укладаються, тому підвищення оптових цін також варто розглядати як своєрідне підстрахування і зайво песимістичні очікування виробників.
"Останні змушені обирати таку позицію у зв'язку з низькою рентабельністю своєї роботи і пов'язаними із цим ризиками одержання збитків", - відзначив С.Куюн.
За його оцінками, підвищення акцизу на бензин на 50 євро за тонну з урахуванням ПДВ і курсу євро станом на 9 січня на рівні 10,48 грн/євро складе близько 630 грн/тонна, що в роздрібному сегменті може підвищити вартість цього продукту на близько 47 коп./літр.
Крім того, експерт відзначив, що стрибок, що відбувся на європейському ринку, цін на нафтопродукти з початку року приблизно на 23% також став одним з факторів подорожчання бензину в Україні.
"І оскільки внутрішній ринок України цілком залежить від зовнішнього ринку, то певної корекції зазнали і ціни українських виробників", - сказав С.Куюн.
За його оцінками, ціни на оптові партії палива ЗАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ, Полтавська обл.) виросли в середньому на 1500 грн на тонні, ЗАТ "ЛИНИК" (Лисичанський НПЗ) - у середньому на 1000 грн на тонні.
Як повідомлялося, парламент України збільшив ставки акцизного збору на моторні бензини на 83%, або на 50 євро за тонну, - з 60 євро до 110 євро за тонну реалізованої продукції.
За даними Державної інспекції з контролю за цінами, ціна бензину марки А-76 у роздрібному сегменті українського ринку за період з 31 грудня 2008 року по 8 січня 2009 року підвищилася на 4,4% (на 19 коп.) - до 4,52 грн/л, бензину А-95 - на 3,5% (на 17 коп.), до 5,02 грн/л, дизельного палива - на 3,4% (на 18 коп.), до 5,52 грн/л.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас