Операторів не з'єднують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Операторів не з'єднують

4019
15 січня на засіданні Антимонопольного комітету буде вирішуватися доля найбільших зв'язківців країни. Кожного з них комітет може визнати монополістом
Якщо АМКУ визнає великих операторів мобільного зв'язку ("Київстар", МТС, "Українські Радіосистеми" (ТМ Beeline), "Астеліт" (life:)) і найбільшого оператора фіксованого зв'язку ("Укртелеком") монополістами, це дасть можливість регулятору ринку – Нацкомісії регулювання зв'язку - контролювати ставки доступу в їхній мережі для інших учасників ринку.
Джерела вважають, що винесення на розгляд даного питання прискорила ініціатива "Укртелекому" підвищити із цього року у два рази ставки доступу у свою фіксовану мережу.
Втім, існує і велика ймовірність того, що ухвалення остаточного рішення щодо монополізму в сфері інтерконнекту буде заблоковано впливовими операторами.
Як повідомив член НКРЗ Володимир Олійник, "Укртелеком" з Нового року не продовжив договори на інтерконнект із операторами мобільного зв'язку. Відзначимо, що в багатьох вони минають саме до початку січня. Ситуація дуже нагадує російсько-український газовий конфлікт, де до кожного Нового року "Нафтогаз" і "Газпром" повинні підписувати новий договір на постачання газу і щоразу довго не сходяться в його умовах.
Тільки у випадку з телекомунікаційними операторами газ - це мережевий трафік, а трубопровід - це телекомунікаційна мережа. Загроза в таких конфліктах як для газовиків, так і для зв'язківців однакова - відключення від основної мережі/труби. І якщо в газовому конфлікті це вже відбулося, то в телекомунікаційному ще все попереду.
Як відомо, ВАТ "Укртелеком" планує підняти ставку доступу у свою мережу для мобільників з 25 коп. до 50 коп. за 1 хв. "На кінець 2008 р. виникли спірні питання в операторів "Астеліт", МТС, "Голден Телеком" при продовженні термінів дії договорів з ВАТ "Укртелеком" про взаємоз’єднання мереж і надання телекомунікаційних послуг у зв'язку з вимогою ВАТ "Укртелеком" переглянути чинні розрахункові такси", - сказано в повідомленні НКРЗ, що закликає операторів вирішувати дане питання шляхом переговорів.
"Усі обурилися. Ніхто з операторів мобільного зв'язку не підтримує це. Вони звернулися до нас. Але це питання не регулюється НКРЗ. У нас обмежене регулювання на ринок телекомунікацій. В основному повинні працювати ринкові взаємини. Ми регулюємо тільки монопольних і домінуючих операторів", - розповідає пан Олійник.
"Ми, природно, проти будь-якого підвищення ставок доступу в мережу "Укртелекому", а тим більше в умовах нинішньої економічної ситуації", - сказав начальник відділу зі зв'язків із громадськістю "МТС-Україна" Вікторія Рубан.
Екстрене вирішення даного питання можливо через АМКУ. На засіданні 15 січня комітет може визнати монополістами у своїх мережах великих мобільних операторів та "Укртелеком".
"У такому випадку ми вже повинні будемо ставки регулювати", - підкреслює пан Олійник. За його словами, взагалі у світі не прийнята така практика, щоб визнавати кожного монополістом у своїх мережах. Але є інша практика: великих називають операторами з істотною ринковою силою. Для таких теж є певні механізми регулювання. Але для цього потрібні зміни в законодавстві. Вони підготовлені, але невідомо, коли пройдуть (і чи пройдуть взагалі). За словами пана Олійника, визнання всіх операторів монополістами на своїх мережах через АМКУ - це "не дуже гарне рішення. Воно диктується тільки необхідністю".
Нагадаємо, що ще в 2007 р. АМКУ з ініціативи "Голден Телекому" почав дослідження ринку інтерконнекту. Попередній висновок був готовий ще в тому ж році, але з незрозумілих причин його подальший хід був відкладений. У лютому 2008 р. АМКУ таки зібрав круглий стіл щодо цього питання. Були запрошені представники всіх великих операторів. Відбувся обмін думками.
Після чого для винесення остаточного вердикту АМКУ вирішив прийняти деякі уточнення, які були зроблені протягом року. Наприкінці осені комітет начебто б підготувався з остаточними висновками. Але питання із призначенням голови відомства так і не було вирішено у зв'язку із прийдешніми виборами. Тому засідання в справі відкладалося.
Однак, очевидно, процес був прискорений після того, як "Укртелеком" ініціював наприкінці року збільшення ставок доступу у свою фіксовану мережу. "Питання дійшло до Тимошенко. Георгій Дзекон (голова ВАТ "Укртелеком".- ред.) написав їй лист, у якому вказав дві причини поганого стану економічних показників "Укртелекому".
Перша, на його думку,- це відсутність фонду універсальних послуг (коли збиткові, але соціально важливі послуги зв'язку компенсуються відрахуваннями великих приватних операторів). Друга причина - ставки на мобільні мережі у два рази перевищують ставки на "Укртелеком", повідомило "i" компетентне джерело. За його інформацією, Юлія Тимошенко дала доручення розібратися в даній ситуації. Його виконання було розписано між тими відомствами, які дане питання курирують, у т.ч. НКРЗ та АМКУ.
"Антимонопольний комітет вирішив поквапитися з рішенням щодо визнання монополістами мобільників. Заодно за скаргами на "Укртелеком" від мобільних операторів комітет швидко провів дослідження становища "Укртелекому" як монополіста на ринку завершення дзвінків на фіксовані мережі. Тобто на засідання 15 січня планується винести два рішення: і щодо мобільників і щодо "Укртелекому". Які вони будуть, залежить від багатьох факторів. Ходаки навідуються протягом двох тижнів у Кабмін та АМКУ, пропонуючи мислимі і немислимі блага", - розповідає джерело.
Залишається дочекатися засідання, на якому стане ясно, у яких умовах держрегулювання будуть працювати телекомоператори цього року або хто з ходаків виграв новорічний конкурс зі спортивної ходьби з перешкодами. Із самим АМКУ зв'язатися не вдалося.
Станіслав Юрасов
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас