Експерти: Спад в економіці України може затягнутися у випадку підвищення цін на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Спад в економіці України може затягнутися у випадку підвищення цін на газ

Енергетика
1512
Економічний спад в українській економіці може затягтися ще на два роки, якщо країна буде платити за газ ціну $450 за 1 тис. куб. м, що вимагає "Газпром", вважають експерти ING Groep NV.
Україна вважає справедливою ціну $210 за 1 тис. куб. м.
Запропонована Росією ціна за газ на 2009 рік, що "більш ніж в 2,5 рази вища від ціни 2008 року, може привести до затягування рецесії в економіці України ще на один-два роки", відзначає голова підрозділу українських ринків ING у Києві Олександр Печерітцин.
Промисловий сектор, що страждає від скорочення попиту на тлі глобального економічного спаду, не зможе відновитися, якщо ціни на газ виростуть, вважає він.
Українська економіка, темпи зростання якої з 2000 року становили в середньому 7% на рік, зараз перебуває в стані рецесії, заявив ще в грудні минулого року міністр фінансів України Віктор Пинзеник.
На думку економіста Capital Economics Ltd. Нейла Ширінга, Україна буде змушена погодитися на умови Росії і платити ринкову ціну за газ, щоб завершити протистояння, що загрожує зіштовхнути її економіку в ще більш глибоку рецесію.
"Єдиним життєздатним вирішенням газового питання є оплата Україною повної ринкової вартості російського газу, - відзначає Н.Ширінг. - З огляду на те, що ВВП України і так може знизитися на 5% цього року, наслідки протистояння для реальної економіки будуть катастрофічними".
ВВП України в 2007 році виріс на 7,6%. Уряд прогнозував невелике уповільнення його в 2008 році до 6,8% і довго відмовлялося змінювати цей показник. Однак у серпні почалося падіння в промисловості, а в жовтні спад був зафіксований й у цілому в економіці.
У листопаді 2008 року відносно листопада 2007 року падіння економіки України прискорилося до 14,4% у порівнянні з 2,1% у жовтні, у тому числі в промисловості - до 28,6% з 19,8%. Інфляція за підсумками року, як очікується, перевищить 22%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас