"Нафтогаз України" заявив про готовність забезпечувати транзит газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз України" заявив про готовність забезпечувати транзит газу

Енергетика
940
НАК "Нафтогаз України" заявив, що гарантує повне забезпечення транзиту російського газу до Європи після відновлення його подачі російською стороною. У свою чергу, "Газпром" вважає, що таких гарантій на сьогоднішній день немає.
Як заявив прес-секретар "Нафтогаза України" Валентин Землянський, компанія готова здійснювати транзит газу через територію України і допустити спостерігачів за транзитом сировини. "Ми готові відновити транзит негайно, а також залишаємося відкритими для сумісного моніторингу проходження газу з Росії до Європи через Україну", - сказав В.Землянський. За його словами, експерти ЄС вже починають прибувати на об'єкти газотранспортної системи України і Росії.
Представник компанії повідомив, що 11 січня представники Єврокомісії і "Нафтогаза України" побували на газовимірювальних станціях (ГВС) Суджа, Сохранівка і Писарівка на російській території. "Газ не подається. Скрізь нулі", - прокоментував В.Землянський. За його даними, частина європейських експертів залишилася в Росії. Моніторингові групи відвідали і українські ГВС.
У свою чергу, офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що "ніяких гарантій на забезпечення безперебійного транзиту газу через територію України європейським споживачам НАК "Нафтогаз України" не дав". "Навпаки, приклавши до правил моніторингу додаткову декларацію, українська сторона і, зокрема, НАК "Нафтогаз України" дезавуювали досягнуті в Москві угоди між Росією і ЄС, які відкривали можливість відновлення транзиту газу через територію України", - сказав С.Купріянов.
Нагадаємо, РФ і Євросоюз 10 січня 2008 р. за підсумками переговорів глави російського уряду Володимира Путіна і прем'єр-міністра Чехії Мірека Тополанека погоджували протокол про створення міжнародної багатобічної комісії з контролю і моніторингу за транзитом газу через Україну. Російська сторона підписала документ, чеська - парафувала. Україна підписала протокол в ніч з 10 на 11 січня 2008 р. Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко розповідала, що він містить п'ять "важливих пунктів", серед яких відсутність заборгованість української сторони за постачання 2008 р. і твердження, що Україна не відбирала в 2009 р. газ, призначений Європі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас