У результаті газового конфлікту Москви і Києва постраждали 18 країн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У результаті газового конфлікту Москви і Києва постраждали 18 країн

Енергетика
970
Газовий конфлікт між Росією та Україною став причиною найсерйознішого за всю історію зриву постачання російського газу в Європу, повідомляє Reuters. На частку Росії припадає близько 25% газу, що споживає Європа.
При цьому Європа одержує близько 20% газу через газопроводи, що проходять по українській території. Зі скороченням поставок зіткнулися 18 країн: основний удар припав на країни Східної та Центральної Європи, багато з яких були змушені вдатися до своїх резервів або звернутися по допомогу до інших країн.
Німеччина, де поставки газу з Росії становлять 42% у загальному обсязі газопостачання, була змушена заповнити нестачу “блакитного палива” шляхом використання газу з підземних газосховищ (ПСГ). Газ із Росії продовжує надходити в країну по газопроводу, що проходить через територію Польщі.
Поставки російського газу у Францію скоротилися більш ніж на 70%, усього на Росію припадає близько 24% газу, що споживають французи. Однак ця країна меншою мірою залежить від даного виду палива, оскільки 80% електроенергії виробляється атомними електростанціями.
У Греції, що 82% свого газу імпортує з Росії, інфраструктура для постачання газу була створена не так давно. Ця країна перебуває в трохи вигіднішому становищі в порівнянні з більшістю європейських держав, оскільки для опалення будинків та електрогенерації в основному використовується нафта. За даними грецької газової компанії Depa, газ становить порядку 20% у паливному балансі країни.
Російський газ задовольняє близько 67% потреб у газі Туреччини, поставки в яку через територію України також були припинені. Однак Туреччину і Росію з'єднує ще один газопровід - “Блакитний потік”, що проходить по дну Чорного моря. На даний момент “Блакитний потік” працює на повну потужність (45 млн. кубометрів на день). Туреччина також збільшила постачання газу з Ірану: замість 12 млн. кубометрів на день, що поставляються у звичайному режимі, тепер щодня імпортується 18 млн. кубометрів.
Італія - поставки газу скорочені на 90%. Країна змушена піднімати газ із ПСГ. За заявою міністра економічного розвитку Клаудіо Скайоли (Claudio Scajola), запасів газу в Італії вистачить ще на два місяці.
Влада Угорщини, де газ із Росії займає близько 60% у структурі споживання цього виду палива, домовилася про збільшення поставок з Німеччини. Така домовленість дозволила навіть зняти деякі обмеження на споживання газу великими промисловими підприємствами.
Близько 80% газопостачання Чехії припадає на російський газ, а решта імпортується з Норвегії через Німеччину. Як стверджують у німецькій газотранспортній компанії RWE Transgas, у її розпорядженні є досить запасів газу, щоб країна могла протриматися кілька тижнів, якщо тільки температура не опуститься до екстремально низьких позначок. Чехія навіть почала щодня експортувати близько 4 млн. кубометрів газу в сусідню Словаччину. Нестача газу змусила останню знову запустити ядерний реактор, зупинений відповідно до її договірних зобов'язань щодо приєднання до Європейського союзу.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас