Тимошенко підписала протокол про контроль за транзитом російського газу в Європу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко підписала протокол про контроль за транзитом російського газу в Європу

Енергетика
1015
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко підписала в ніч із суботи на неділю протокол про створення міжнародної комісії з контролю за поставками та транспортуванням газу з Росії в Україну від імені офіційного Києва, раніше підписаний Москвою і Брюсселем.
Про це сама Тимошенко повідомила на прес-конференції в Києві після зустрічі із прем'єр-міністром Чехії, що головує зараз в ЄС, Міреком Тополанеком. Це дозволить найближчим часом відновити постачання російського газу в Європу. При цьому угода поширюється тільки на російський газ, що транзитом проходить через територію України. Поставки російського газу в Україну не відновляються у зв'язку з тим, що сторони поки так не змогли врегулювати спірні питання.
"Ми підписали протокол сьогодні, щоб показати, що Україна не є перешкодою для поставок російського газу", - сказала прем'єр-міністр України. "Протокол також передбачає присутність експертів на російській території, щоб стежити за поставками газу з боку Росії", - додала Тимошенко. За словами українського прем'єра, у протоколі міститься домовленість про допуск міжнародних експертів як на територію України, так і на територію Росії для контролю за транзитом газу. У протоколі також відзначені 5 пунктів, які, за словами Тимошенко, "є важливими для України". "Пункт перший - Україна була і залишається надійним транзитером газу і не зупиняла постачання газу в Європу. Другий - Україна з 1 січня 2009 р. не брала несанкціонований газ, весь газ був доставлений у Європу. Третій - Україна не боржник і до копійки розрахувалася за 2008 р. Четвертий - Україна була ініціатором запрошення міжнародних експертів для контролю за українською ГТС. Близько 20 експертів уже працюють, Україні нема чого ховати. Пункт п'ятий - ми були і залишаємося конструктивною стороною в переговорах із РФ до підписання угоди на 2009 р. або стратегічної угоди на базі меморандуму, підписаного в жовтні 2008р.", - сказала Ю.Тимошенко.
У свою чергу прем'єр-міністр Чехії відзначив, що сторонам удалося "дійти політичної згоди, що допоможе нам вийти із кризи... Україна прийняла всі умови, які необхідні для поновлення поставок російського газу". За його словами, транзит газу в Європу може бути відновлений уже через 36 годин. "Росія почне постачання газу після розміщення міжнародних експертів на всіх необхідних об'єктах. Я думаю, що через 36 годин газ у європейських країнах буде", - сказав Тополанек.
Тополанек вилетів у Київ після підписання в Москві договору з Росією про присутність спостерігачів для контролю за поставками російського газу, що було умовою поновлення транзиту "блакитного палива" через територію України.
Нинішній конфлікт між Росією та Україною став причиною найсерйознішого за всю історію зриву поставок російського газу в Європу. На частку Росії припадає близько 25% споживаного Європою газу. При цьому Європа одержує близько 20% газу через газопроводи, що проходять по українській території. Зі скороченням поставок зіткнулися 18 європейських країн. Основний удар припав на країни Східної та Центральної Європи, багато з яких були змушені вдатися до своїх резервів або звернутися по допомогу до інших країн.
Неможливість сторін укласти новий контракт про постачання газу в результаті того, що країни не можуть домовитися про ціну цього палива, стала причиною різкого погіршення відносин між двома країнами. Росія звинуватила українську владу в корупції і "крадіжці" російського газу, призначеного для європейських споживачів, у відповідь на що Київ заявив, що Москва своїми діями намагається змусити його погодитися на невиправдано високі ціни на "блакитне паливо".
Росія запевняє, що суперечка викликана винятково комерційними інтересами, однак у той же час Москва висловлює крайнє невдоволення прагненням Києва вступити в НАТО. Між тим, протягом багатьох місяців в Україні не припиняється політична криза, викликана конфліктом між президентом Віктором Ющенком і главою уряду Юлією Тимошенко, що борються за владу в країні, що також не сприяє просуванню переговорів з Москвою.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас