Київ наполягає на "дзеркальному протоколі" з моніторингу ГТС в Україні та Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ наполягає на "дзеркальному протоколі" з моніторингу ГТС в Україні та Росії

Енергетика
751
Українська сторона наполягає на "дзеркальному протоколі" у рамках роботи моніторингової групи експертів в Україні і Росії.
Про це сказав заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Володимир Триколич на брифінгу в суботу в Києві.
"Українська сторона запропонувала, щоб у цьому протоколі (підписаному в Брюсселі про проведення моніторингу постачання газу на ГТС) було прописано все "дзеркально". Тобто, російська сторона допускає на свої газоперекачувальні станції для вивчення експертами стану роботи, аналізу приборобліку, зняття показань за весь період. І ми точно також допускаємо експертів на територію України на ті ГТС, де передаємо газ для Західної Європи", - сказав Триколич.
Він нагадав, що під час підписання протоколу в Брюсселі документ передбачав "дзеркальні права" на відвідування станцій, де перекачується газ, "і російська сторона змінила один пункт, наполігши на тому, щоб експерти розглядали тільки українську сторону".
За його словами, РФ наполягає на варіанті аналізу технічного стану ГТС і сховищ України, "що взагалі ніяк не пов'язано з контрактом про транзит".
В.Триколич пояснив, що механізм моніторингу повинен проходити в такий спосіб: представники ЄС "оглянуть всі станції на російській стороні, а також точки передачі газу з Росії в українську газотранспортну систему, і одночасно подивляться, як працюють українські ГТС, як фіксується, ведеться обмін інформацією на кордоні, де газ передається з української системи в європейські країни".
Крім того, заступник голови правління НАК висловив здивування відмовою "Газпрому" підписати подібний протокол.
"Ми не розуміємо, чому "Газпром" не хоче це підписувати. Здавалося б, у нас однаковий підхід", - підсумував Триколич.
Разом з тим уповноваженого президента з енергетичних питань Богдан Соколовський спростував розповсюджувані в російських ЗМІ заяви про відмову України підписати моніторинговий протокол.
"У цих чутках та інформаціях, які поширюються через ЗМІ, зокрема, РФ, вони навіть уже не смішно виглядають, а просто дивно. Жодного слова правди немає в тому, що українська сторона відмовилася підписувати взаємовигідний документ", - заявив Соколовський, нагадавши при цьому про відмову РФ підписати протокол у Брюсселі.
Він також повідомив, що в переговорному процесі, що веде НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром", "Україна йде на всілякі компроміси, при цьому намагаючись досягти оптимальної об'єктивності в питаннях транспортування газу".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас